Hlavní obsah

Slovenský soudce drží muže přes dva roky ve vazbě kvůli marihuaně. Odsouzeného za zabití přitom pustil domů

Soudce trnavského soudu pustil ve středu 22. února na svobodu Juraje Hossua, který v roce 2018 ubil k smrti člověka. Podle slovenského Denníku N senát pod vedením stejného soudce Martina Floriše zamítl propuštění do domácího vězení 62letého Miloslava Weizera, který je obviněný z pěstování marihuany a nepravomocně byl odsouzen k 16letému trestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Weizer čelí obvinění ze zločinu nedovolené výroby omamných a psychotropních látek, jejich držení a obchodování s nimi. Ve vazbě je od září 2020. Soud ho odsoudil k 16 letům vězení, ale rozsudek ještě není pravomocný. Dvaašedesátiletý muž tvrdí, že rostliny pěstoval pro výrobu CBD oleje, který užíval kvůli zdravotním problémům.

Odmítnutí propuštění do domácího vězení odůvodnil soudce tím, že Weizer by mohl pokračovat v pěstování marihuany, napsal Denník N. Kromě 16letého trestu hrozí Weizerovi také zabavení domu, v němž bydlí i jeho nezletilá dcera. S propuštěním Weizera do domácího vězení s monitorovacím náramkem nesouhlasila ani krajská prokuratura v Trnavě.

Jiný zabil Filipínce, ale jde domů

Šokující je srovnání s případem ubitého 36letého Filipínce v roce 2018 v Bratislavě. Stejný soudce pustil třiatřicetiletého Juraje Hossua po necelých pěti letech z vězení s tím, že bude nosit monitorovací náramek, nemůže vycestovat do zahraničí, nemůže opustit domov v nočních hodinách a nesmí pít alkohol. Hossu byl odsouzen za zabití k devítiletému trestu.

„Díky Bohu, že jsem dostal druhou šanci, a doufám, že ji využiji,“ řekl Hossu při odchodu z věznice s tím, že to, co udělal, ho bude navždy mrzet.

Filipínec Henry Acorda (36) se 26. května 2018 na Obchodní ulici v Bratislavě měl zastat dvou žen a Hossu ho surově napadl. Mnohem menšího Filipínce napadl pěstmi a pak ho kopal do hlavy. Útočník se pak vyfotografoval se svou obětí, jako kdyby to byla lovecká trofej. Acorda upadl do bezvědomí, došlo ke krvácení do mozku a po několika dnech v nemocnici zemřel. Útočník byl pod vlivem alkoholu a antidepresiv.

Acorda žil před útokem dlouhodobě v Bratislavě a pracoval v IT firmě. Podle slovenského tisku se předtím, než přijal práci na Slovensku, informoval, zda se jedná o bezpečnou zemi.

Novoroční vrah ze Slovenska chtěl zmizet do ČR

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám