Hlavní obsah

Slovenský politik označil útok v Praze za důsledek liberální demokracie, ostatní se od něj distancovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Banskobystrického kraje za vládní stranu Hlas-sociální demokracie Roman Malatinec označil útok v Praze, který si vyžádal 14 obětí, za důsledek liberální demokracie. Další tři zástupci kraje se od jeho slov veřejně distancovali, označili vyjádření za neuctivé a necitlivé.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Banskobystrického kraje za slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie Roman Malatinec

Článek

Malatinec zastává v Banskobystrickém kraji funkci místopředsedy pro oblast kultury. „V důsledku, můžeme říct, takzvané liberální demokracie, protože dovolíme všem všechno, se nám stávají takovéto události, které by se ve vyspělé společnosti stávat neměly,“ cituje Malatince Denník N.

Tři zástupci kraje Viera Dubačová, Milan Lichý a David Kapusta se od vyjádření distancovali s tím, že Malatinec zneužil tragický okamžik. Zdůraznili, že vyšetřování není ukončené a motiv činu útočníka není známý. Vyzvali další politiky, aby se nesnižovali k podobným vyjádřením a aby v této citlivé době tendenčními prohlášeními svévolně neoznačovali viníky a nevytvářeli další napětí ve společnosti.

Pietní místo

Před budovou českého velvyslanectví v Bratislavě vzniklo pietní místo, kde obyvatelé města kladou květiny a zapalují svíčky.

„Můj syn žije v Praze a tyto tragické události mě velmi zasáhly. Soucítím s rodinami obětí,“ řekla Novinkám Renáta. „Vyhasly životy 14 nevinných lidí. Pozůstalí budou mít velmi smutné Vánoce,“ dodává Tibor, který u ambasády zapálil svíčku.

„Takové záběry jsem zatím viděl jen z Ameriky a teď se to stalo v nám tak blízké Praze. Je mi to velmi líto,“ konstatoval Karol.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Robert Fico už ve čtvrtek vyjádřili soustrast a nabídli České republice pomoc.

Ozval se policii, že se inspiroval střelcem z fakulty, záhy mu rozrazila dveře zásahovka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám