Hlavní obsah

Slovenský parlament přehlasoval prezidenta o DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Poslanci slovenské vládní koalice prosadili na čtvrteční mimořádné schůzi parlamentu zákony o sjednocení DPH na 19 procent a zvýšení spotřební daně z minerálních olejů, které týž den poslancům vrátil prezident Rudolf Schuster. Jeho připomínky ale poslanci nepřijali a zákony pouze znovu schválili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Ilustrační foto

Článek

Pro oba zákony, které parlament poprvé schválil před dvěma týdny, dnes hlasovalo všech 78 poslanců, kteří se hlásí k pravicové koalici premiéra Mikuláše Dzurindy. Vládní návrhy tak získaly o dva hlasy více než potřebnou nadpoloviční většinu všech mandátů.

Schuster dnes podepsal zákony o zvýšení spotřební daně z tabáku a tabákových výrobků a zvýšení spotřební daně z piva. Další dvě novely, které tvoří důležitou součást daňové reformy ministra financí Ivana Mikloše, ale vrátil zpět do parlamentu s odkazem na jejich sociální neúnosnost.

Zákon o DPH vstoupí v platnost na začátku příštího roku, od kdy se sjednotí nynější dvojí sazba DPH ve výši 20 a 14 procent. Zároveň s tím chce Mikloš zavést také daň z příjmu v jednotné výši 19 procent.

Už od začátku srpna se zvýší spotřební daň z minerálních olejů. To se odrazí na zdražení benzinu o 3,10 koruny na litr a nafty o 2,70 Sk na litr. Zároveň s tím se zvýší zdanění tabákových výrobků a piva.

Reklama

Výběr článků

Načítám