Hlavní obsah

Slovensko zveřejní seznam příslušníků StB i s osobními údaji

Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) zveřejní za tři týdny na internetu registry svazků bývalé komunistické Státní bezpečnosti. Řekl to v pátek jeho ředitel Ján Langoš. Registry budou obsahovat jména tisíců lidí, kteří s StB spolupracovali, i těch, které pronásledovala. ÚPN zveřejní i seznam příslušníků a spolupracovníků tajné policie s jejich osobními údaji.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.2.2017 EY Podnikatel roku 2016 Moravskoslezského kraje. Jan Hasík, generální ředitel a majitel společnosti HSF Systém a .s.

Článek

Podle slovenských zákonů totiž ústav může zveřejnit osobní údaje estébáků, pouze u cizinců musí být na internetu vynecháno datum jejich narození.

ÚPN ovšem nesmí poskytovat osobní informace o "třetích osobách" - tedy o lidech, kteří nebyli spolupracovníky nebo příslušníky tajné policie, pokud k tomu ovšem sami nedají souhlas. Seznam příslušníků a spolupracovníků se bude zveřejňovat postupně - podle toho, jak se bude odhalovat jejich identita.

"Do tří týdnů zveřejníme na internetu registry svazků tak, jak nám to ukládá zákon. Jde o registry svazků, které byly vedeny Státní bezpečností od poloviny 50. let až do roku 1989 o všech osobách, o něž měla zájem Státní bezpečnost," uvedl bývalý federální minstr vnitra Ján Langoš: "V registru svazků je i jméno nebo krycí jméno příslušníka StB, který založil svazek na osobu a jeho organizační složka."

Úřad podle Langoše dostal již zhruba 5500 žádostí o zpřístupnění dokumentů tajné policie, z nichž v přibližně 1200 případech ÚPN našla příslušné písemnosti a asi 200 Slováků již do těchto materiálů nahlédlo, nebo si odnesli jejich kopie. "Znamenalo to naskenekování a zpracování přibližně 10 000 stran dokumentů a dalších 5000 stran je již připraveno pro dalších asi 50 nebo 100 žadatelů," upřesnil předseda.

ÚPN ale stále ve svém archivu nemá všechny dokumenty, které se StB týkají. Ještě totiž neskončilo jejich přebírání od Slovenské informační služby (SIS), která je od roku 1993 spravovala. Podle Langoše by ale úřad měl mít do konce roku k dispozici všechny dokumenty ze SIS. Postupně dostává rovněž materiály z archivů ministerstva vnitra v Nitrianské Stredě a v Levoči. Příští rok míní ÚPN oficiálně požádat Prahu, aby se s ní dohodl na předání zbytku písemností, které se týkají Slovenska a jeho občanů.

Anketa

Měla by se zveřejnit identita příslušníků a spolupracovníků StB?
Ano
54,8 %
Ne
27,2 %
Nevím
18 %
Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám