Hlavní obsah

Slovensko má dostatek plynu na další topnou sezonu

Bratislava

Slovensko má v zásobnících 2,5 miliardy metrů krychlových plynu a podle ministerstva hospodářství je už dnes jasné, že na příští topnou sezonu bude plynu dostatek.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Propojovací plynovod mezi Polskem a Slovenskem ve Strachocini

Článek

„Zmíněné množství plynu bývá v zásobnících na začátku topné sezony. Spotřebitelé se tak nemusí obávat žádné krize,“ řekl slovenský ministr hospodářství Karel Hirman.

Upozornil rovněž, že po zimě bývají zásobníky standardně prázdné. Slovensko bude podle ministra nadále naplňovat zásobníky tak, aby byla zabezpečena roční spotřeba plynu, která je na úrovni pět miliard krychlových.

V případě, že by došlo k zastavení dodávek z Ruska, Slovensko dokáže zabezpečit 70 procent množství spotřeby plynu z jiných zdrojů. „Už nejsme závislí na jednom zdroji,“ potvrdil generální ředitel Slovenského plynárenského průmyslu Miroslav Kulla.

Čísla nám sedí, v Česku zdražil plyn nejvíc v EU, trvá na svém Eurostat

Ekonomika

V roce 2020 přitom pocházelo z Ruska 90 procent plynu a všechna ropa zpracovaná na Slovensku. Loni se podíl plynu z jiných než ruských zdrojů dostal na třetinu a ředitel Slovenského plynárenského a naftového svazu Richard Kvasňovský říká, že letos se tento poměr ještě zvýší.

„Slovensko učinilo od začátku konfliktu (na Ukrajině) velký pokrok v diverzifikaci tras a zdrojů. Dá se proto očekávat, že v roce 2023 se bude poměr jednoznačně měnit v neprospěch ruského plynu,“ uvedl Kvasňovský.

Slovenský plynárenský průmysl začal nakupovat zkapalněný plyn z USA a Kataru a podepsal kontrakty také na plyn ze Severního moře. Dodávky ulehčí nové plynové propojení s Polskem.

Slovensko je čtvrtým největším dovozcem fosilních paliv z Ruska

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám