Hlavní obsah

Čísla nám sedí, v Česku zdražil plyn nejvíc v EU, trvá na svém Eurostat

Evropský statistický úřad Eurostat v pátek uvedl, že si stojí za svou středeční zprávou, podle které se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie výrazně nejvíce zvýšily v České republice. Používá prý metodiku, která zaručuje relevantní srovníní jednotlivých členských zemí Evropské unie.

Foto: Petr Horník, Právo

Plynový hořák, ilustrační foto

Článek

„Data, která Eurostat zveřejnil 26. dubna 2023, nám poskytl Český statistický úřad (ČSÚ),“ sdělil Eurostat.

Údaje vycházejí z metodiky popsané v regulačním nařízení EU 2016/1952, která platí pro všechny země EU.

„Její právní požadavky a pokyny pro vykazování zajišťují, že údaje jsou srovnatelné ve všech členských státech,“ upozornil Eurostat.

Růst ceny o 231 %

Unijní statistický úřad ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíce ze všech zemí EU. Například na Slovensku růst činil 18 procent a byl druhý nejnižší v EU.

Premiér Petr Fiala (ODS) po zveřejnění zprávy řekl, že čísla o cenách plynu jsou mylná, a označil je za matení veřejnosti. To Eurostat odmítá.

Čísla máme od vás, i se stropem, tvrdí Eurostat ke zdražení plynu

Ekonomika

Spor o reálnou cenu

„Potvrzujeme, že sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám, jak jsou účtovány zákazníkům. Konečné ceny, které platí zákazníci, zahrnují kompenzační opatření přijatá vládou,“ uvedl Eurostat. V závislosti na typech zákazníků, tedy zda jde o domácnosti, anebo o velké odběratele, se může růst cen lišit. Eurostat zveřejňuje vývoj cen pro oba typy odběratelů energií, středeční zpráva se týkala domácností.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort ve středu upozornil, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z tehdejších cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. Drtivá většina lidí v Česku tak v té době platila za plyn nižší ceny.

„Eurostat počítá srovnání s předchozím rokem v národních měnách. Proto bylo zvýšení cen plynu měřeno v českých korunách,“ upozornil Eurostat.

Česká tragédie: Za rok zdražil plyn nejvíc v EU – o 231 procent. Slovákům jen o 18 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám