Hlavní obsah

Slovensko bylo založeno jako zločinecká organizace, řekl v diskusi tamní bývalý policejní ředitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko by mělo být opětovně založeno, protože původně bylo založeno jako zločinecká organizace, prohlásil bývalý policejní ředitel Jaroslav Spišiak, který je nyní poslancem za Progresivní Slovensko (PS). Řekl to v březnové diskusi ve městě Dunajská Streda, kde v minulosti působil jako okresní policejní ředitel. Nyní na to upozornil server pluska.sk.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší policejní prezident Jaroslav Spišiak skládá poslanecký slib (říjen 2023)

Článek

Diskusi, která probíhala v maďarštině, zveřejnil nejprve web parameter.sk, na její zmíněnou část pak upozornila pluska.sk ve čtvrtek.

Spišiak mluvil o období mečiarismu v 90. letech minulého století, kdy měly mafiánské skupiny na Slovensku velmi silné postavení. V závěru diskuse konstatoval, že moc se toho nezměnilo ani dnes, jen mafiány prý není tolik vidět, jako tomu bylo v 90. letech minulého století. „To se dá vyřešit jen tak, že Slovensko vytvoříme nově, protože Slovensko bylo od začátku založeno jako zločinecká organizace. Já to vím,“ řekl Spišiak.

Politolog Miroslav Řádek pro web pluska.sk řekl, že pokud se Spišiak domnívá, že Slovensko je zločinecká organizace, měl by vrátit svůj poslaneckým mandát.„Nepředpokládám, že by chtěl být poslancem zločineckého státu,“ poznamenal politolog.

Slovenský soud vrátil do funkce policejního viceprezidenta, kterého sesadil nový ministr

Evropa

Vytrženo z kontextu, čílí se progresivní Slovensko

Tiskový odbor PS tvrdí, že zmíněná věta byla vytržena z kontextu, že zazněla na prezentaci knihy o mafii v Dunajské Stredě, kde se debatovalo o podmínkách a legislativních deficitech, které v 90. letech umožňovaly růst mafie na Slovensku.

„Jaroslav Spišiak v této souvislosti odpověděl na otázku, jak by se dalo zabránit existenci mafie, přičemž hypoteticky konstatoval, že pouze postavením státu nově s legislativou, která by neumožňovala vznik mafie a její expanzi. „Každému, kdo rozumí maďarsky a podívá se na celou diskusi, musí být zřejmé, o čem pan Spišiak mluví,“ dodal tiskový odbor PS.

Spišiak zaujal svými výroky i v minulosti, když pro Denník N řekl, že by zvažoval možnost legalizace všech drog, aby organizovaný zločin přišel o byznys. PS se i tehdy za Spišiaka postavilo, označilo ho za „legendu boje proti organizovanému zločinu na Slovensku“.

Fico rozjel čistky, nezkušená opozice jen přihlíží

Zahraniční

Pellegriniho Hlas byl před volbami umírněný, teď přitvrdil

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám