Hlavní obsah

Slovenské vysoké školy na pokraji kolapsu. Rektoři hrozí, že od 17. listopadu zavřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenským vysokým školám hrozí finanční kolaps. Tamní rektorská konference pohrozila, že pokud stát nebude kompenzovat výpadky financí způsobené energetickou krizí, vysoké školy se od 17. listopadu zavřou.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Komenského v Bratislavě

Článek

„Pokud stát nebude kompenzovat výpadky způsobené energetickou krizí, slovenské vysoké školy od 17. listopadu uzavřou své brány a přestanou plnit své poslání,“ uvedla konference ve svém prohlášení.

Vysoké školy upozorňují, že vzhledem ke škrtům v jejich rozpočtu v létech 2021 a 2022 a vzhledem k plánovanému poklesu v roce 2023 ve výši 72 milionů eur (1,8 miliardy korun) není možné zabezpečit základní chod veřejných vysokých škol. „Vysoké školy jsou na pokraji kolapsu. Už několik let není možné mluvit o jejich rozvoji, ale dnes už ani o jejich důstojném přežití nebo přežití vůbec,“ konstatovali rektoři.

Slováci mění vládu. Ministrem je nově i dosavadní velvyslanec v Česku

Zahraniční

Důrazně vyzvali vládu, aby zvrátila negativní vývoj financování vysokých škol, a požádali, aby se dostalo alespoň na úroveň roku 2020. Vláda by měla rovněž kompenzovat výpadky způsobené energetickou krizí a dofinancovat výpadky v národních a evropských projektech, jak se to děje v sousedních zemích.

Konference upozornila, že vysokoškolský sektor je rozhodující pro hospodářský růst a klíčový pro budování znalostní společnosti. „Neexistuje ekonomická oblast, v níž by vysoké školy prostřednictvím výzkumu a vývoje neměly významnou úlohu,“ dodali rektoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám