Hlavní obsah

Slovenská opozice označila armádní projekt za novodobý koncentrační tábor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) podal trestní oznámení na opoziční poslance Mariana Kotlebu (Lidová strana Naše Slovensko) a Milana Mazurka (nezařazený) za záměrné šíření poplašné zprávy. Opoziční poslanci tvrdí, že armádní projekt MOVIR zavádí totalitu a Mazurek ho označil za koncentrační tábor 21. století.

Foto: Profimedia.cz

Opoziční poslanec Marian Kotleba z Lidová strany Naše Slovensko

Článek

Podle opozičních poslanců má systém sledovat a izolovat neočkované obyvatele. „Ve spolupráci se slovenskou armádou a ve vojenských prostorech se připravuje elektronické vězení pro lidi, kteří se odmítnou podřídit covid opatřením,“ řekl Kotleba ve videu zveřejněném na sociální síti.

Opoziční poslanci označili projekt za „elektrické vězení pro skupinu lidí, která se odmítne podřídit covidovým opatřením“.

Slovenská policie měla za Fica lustrovat opoziční politiky

Evropa

MOVIR je projektem Letecké fakulty Technické univerzity v Košicích, jehož cílem je vytvoření a testování mobilního monitorovacího systému určeného k ochraně izolované skupiny obyvatelstva před šířením virových onemocnění. Zároveň má sloužit k ochraně obyvatelstva před izolovanou skupinou identifikovanou jako zdroj rizika. Riziková skupina bude monitorována pomocí různých typů senzorů.

Jedná se o vytvoření určitého způsobu karanténního území, které nebude muset být ohraničené fyzicky, ale nebude možné jej opustit.

Fico vládě: Jste na kokainu. Vláda Ficovi: Přestaň už pít

Evropa

Na vývoji MOVIRu spolupracovala také slovenská armáda a testuje se ve výcvikovém středisku Lešť na středním Slovensku.

Blbost, reaguje na Kotlebu vláda

Ministr obrany spekulace o „elektronickém vězení“ důrazně popřel. „Poslanci se rozhodli uchopit pozornost důvěřivých lidí a prostřednictvím vymyšlených konstrukcí o koncentračních táborech, v nichž mají být resortem obrany umísťováni lidé, účelově zavádět veřejnost s cílem zastrašení,“ uvedl Naď.

„Ministerstvo obrany v žádném případě nevytváří a neplánuje vytvářet tábory pro neočkované lidi, nezavádí totalitu, ani nový světový pořádek,“ dodal ministr obrany.

Šéf maďarské diplomacie k Benešovým dekretům: Kolektivní vina je tragédie

Evropa

Armáda je podle ministra do projektu zapojená s cílem výzkumu zařízení bezpilotních prostředků do systému ochrany vyhrazeného prostoru v kompetenci centra výcviku Lešť. „V žádném případě nejde o použití proti obyvatelstvu. Centrum Lešť je uzavřený vojenský prostor, kam civilní obyvatelstvo nemá přístup,“ vysvětlil Naď.

Košická fakulta zdůraznila, že předmětem projektu není žádný chemický ani biologický výzkum, ani segregace lidí na základě toho, zda jsou nebo nejsou očkováni. „Z technického hlediska nebude systém schopen rozeznávat očkovanost, zdravotní stav ani fyziologické parametry lidského organismu,“ uvedl pro deník Pravda proděkan Marek Košuda.

Slovenský ministr obrany zkritizoval armádu za nízkou proočkovanost

Evropa

„Projekt má výzkumný charakter a je zaměřený na integraci senzorů, komunikačních a navigačních systémů, s nimiž má Letecká fakulta dlouhodobé zkušenosti. Záměrem projektu je výzkum inovativních možností využití senzorů pro potřeby ochrany objektů a vybraných chráněných prostor,“ dodal proděkan.

Projekt byl spuštěn letos v březnu a má pokračovat do června 2023. Náklady ve výši 3,5 milionu eur (téměř 89 milionů korun) jsou hrazeny z eurofondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám