Hlavní obsah

Slovenku na malinách napadl medvěd

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Zranění rukou a nohou utrpěla v úterý slovenská sběračka (47) lesních plodů po útoku medvědice, jen několik stovek metrů za obcí Valaská v okresu Brezno. "Myslím, že dopadla velice dobře," řekl ve středu ČTK lékař v nemocnici v Brezně.

Foto: Kateřina Mattasová
Článek

"Pacientka dostala sérum proti vzteklině. Léčba si vyžádá zhruba týdenní hospitalizaci," konstatoval lékař.

Žena šla sbírat maliny společně s manželem a dalšími lidmi z obce. Když se rozdělili, zůstala sama.

Medvědice se u ní objevila znenadání; postavila se na zadní a zaútočila. "Uviděla jsem u ní ještě malého medvídka - víc si nepamatuji," řekla postižená novinářům.

Když se vzpamatovala, byla šelma pryč. Křičela na manžela, pak si ale uvědomila, že má u sebe mobilní telefon, a zavolala synovi.

Obavy z útoků

Medvědy na Slovensku nutí nedostatek přirozené potravy vzhledem ke zvýšenému počtu sběračů lesních plodů hledat obživu blízko lidských obydlí.

Jak informovala televize Markíza, tři medvědi pravidelně navštěvují obec Staré Hory na středním Slovensku nedaleko horského přechodu na Donovalech.

Lidé se bojí po setmění vycházet. "Viděl jsem je nedávno, jak hledali potravu u kontejnerů. Pak mi v zahradě zničili úly," říká místní obyvatel.

Houbaři zase chodí do lesa se psy, kteří je na blízkost medvěda upozorní. Obyvatelé Starých Hor žehrají na turisty, že odhazují odpadky a to přiláká medvědy. Pach jídla ucítí z velké dálky.

Ničí úly

Obavy mají také bačové na salaších, kteří se bojí o svá stáda. Hladový medvěd někdy zaútočí i na ovce. Další huňáč si vyhlédl včelín u obce Strečno nedaleko Žiliny.

64letý včelař Ondrej Hanuliak proto příští noc rozdělal oheň a vzal s sebou i psa. Ani to však medvěda neodradilo. Ukryl se do vysoké trávy a za zády včelaře mu zničil další úly.

Reklama

Související články

Medvědice napadla dvě ženy

Medvědice v úterý napadla dvě lesní dělnice ve slovenském národním parku Nízké Tatry u Liptovského Hrádku. Obě ženy mohou mluvit o štěstí, protože utrpěly...

Výběr článků

Načítám