Hlavní obsah

Medvědice napadla dvě ženy

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Medvědice v úterý napadla dvě lesní dělnice ve slovenském národním parku Nízké Tatry u Liptovského Hrádku. Obě ženy mohou mluvit o štěstí, protože utrpěly pouze lehčí zranění.

Foto: PČR Pardubického kraje
Článek

Obě mají jen tržné rány na stehnech, ale pro jistotu je lékaři hospitalizovali na infekčním oddělení v Liptovském Mikuláši na pozorování. Ženy ve věku 30 a 40 let potkaly medvědici se třemi mláďaty na lesním chodníku.

Jedna z nich si lehla nehybně na zem, druhá se však dala na útěk a medvědice ji dostihla. Když zvíře zjistilo, že mláďatům nehrozí nebezpečí, odešlo.

V Nízkých Tatrách žije v současnosti 26 medvědů a stále častěji se dostávají do kontaktu s lidmi.

Medvědi zrušili dětský tábor

Slovenskou obec Tatrianske Matliare pravidelně navštěvuje medvědí rodina. Situace dospěla tak daleko, že lidé se bojí vycházet z domů a v létě zde zrušili dětský tábor v obavách z útoku medvědů.

Slovenské ministerstvo životního prostředí proto v těchto dnech vydalo povolení na odstřel dospělého samce a medvědice s mládětem budou odchyceni a převezeni do zoologické zahrady. S tímto radikálním postupem souhlasili i ochranáři. "Před měsícem jsme požádali ministerstvo o výjimku a možnost ulovit tyto jedince," potvrdil pro televizi Joj zoolog Tatranského národního parku Jozef Kováč.

Medvědi navštěvují obec výlučně v nočních hodinách a v kontejnerech hledají potravu. Medvědi se ve Vysokých Tatrách přemnožili a nemají dostatek potravy. Proto stále častěji navštěvují okolí lidských obydlí. Terčem návštěvy medvědů se stávají také sklady horských nosičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám