Hlavní obsah

Slováci podepisují, že nechtějí bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na slovenských okresních úřadech se množí prohlášení slovenských mužů, kteří vyplňují formulář o tom, že odmítají bojovat. Tisíce Slováků tak v minulých dnech reagovaly na hoax, který tvrdil, že v zemi se připravuje mobilizace.

Foto: Norbert Skaličan, Profimedia.cz

Ukázka zákroků ozbrojených sil Slovenské republiky.

Článek

„Nechci válčit a nebudu válčit. Nevím o nikom, kdo by stál o to být mobilizovaný,“ řekl na okresním úřadu v Senici asi 35letý muž, který se představil jen jako Peter.

Na počátku byl dezinformátor Badatel

Dezinformační stránka Badatel totiž začátkem roku upozornila, že na Slovensku se má konat mobilizační cvičení. Policie vzápětí informovala, že taková cvičení se pořádají pravidelně dvakrát ročně a jedná se pouze o administrativní činnost. „Do praktické části se zapojí jen profesionální vojáci,“ uvedla policie.

Na internetu se však začal šířit dokument o odepření výkonu mimořádné služby, který Slováci vyplňují a doručují na okresní úřady. V dokumentu například uvádí, že nemohou nastoupit do armády, protože jim svědomí za žádných okolností nedovolí zabít člověka a podobně. Nejde přitom o žádnou novinku. Toto prohlášení je možné podat od roku 2006. V posledních týdnech však zmíněné prohlášení vyplňuje značné množství mužů, kteří nechtějí být v případě mobilizace povoláni do armády.

Bratislava pomáhá

„V lednu jsme na okresních úřadech zaznamenali zvýšený počet předmětných žádostí,“ potvrdilo slovenské ministerstvo vnitra. Ani vyplnění zmíněného prohlášení by však v případě mobilizace nezabránilo úřadům, aby dotyčný nebyl zařazen do alternativní služby.

Slovensko Ukrajině vojensky vydatně pomáhá, a to i v podobě těžkých zbraní, včetně pýchy slovenského zbrojního průmyslu – samohybných houfnic Zuzana. Šéf slovenské diplomacie Rastislav Káčer také minulý měsíc potvrdil ochotu Bratislavy předat Kyjevu stíhačky MiG-29, které na Slovensku dosloužily.

Slovenský ministr spolupracoval s StB. Opozice žádá jeho odchod

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám