Hlavní obsah

Skotský pár musel obětovat siamská dvojčata, aby zachránil třetí dítě

Srdcervoucí rozhodnutí museli udělat partneři ze Skotska, kterým se měla narodit trojčata. Lékaři zjistili, že dvě z dětí jsou spojené hrudní kostí a mají mizivou šanci na přežití. Pár mohl siamská dvojčata obětovat, aby zachránil alespoň třetí dítě, nebo zariskovat a v případě neúspěchu se rozloučit se všemi dětmi. Nakonec zvolil první variantu.

Foto: Profimedia.cz

Malý Thomas musel strávit tři týdny na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Edinburghu.

Článek

Dvacetiletá Jemma Haigová a její snoubenec Murray McKirdy se před rokem radovali, když jim lékaři oznámili, že čekají trojčata. Zanedlouho je však čekal šok, neboť další prohlídka ukázala, že dvě ze tří dětí jsou spojené v oblasti hrudníku a sdílí srdce a dýchací a trávící systém.

Lékaři dali páru ze skotského města Tranent dvě možnosti. Podstoupit selektivní redukci a zachránit třetí dítě, nebo se rozloučit se všemi třemi. Šanci, že porod přežijí současně všechny tři děti lékaři označili za mizivou. Mladý pár se proto rozhodl pro selektivní redukci.

Foto: Profimedia.cz

Jemma Haigová a Murray McKirdy se svojí dcerou Abigail a synem Thomasem.

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale nechtěli jsme nechat dvojčata trpět. Věděli jsme, že tento postup nese riziko potratu a předčasného porodu. Doufali jsme však, že to dobře dopadne,“ svěřila se Jemma, která nakonec porodila v 32. týdnu bez větších komplikací.

Malý Thomas se narodil císařským řezem a vážil něco málo přes dva kilogramy. Ihned byl převezen na jednotku intenzivní péče pro novorozence, kde strávil tři týdny. Poté si jej rodiče mohli odnést domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám