Hlavní obsah

Školačka bojuje s nebezpečnou nemocí, která ji může zabít každou minutou

Devítiletá Maddie Hoffmanová z amerického města Burleson, ležícího v Texasu, se potýká s chorobou zvanou epidermolytická ichtyóza (EI), která způsobuje až desetkrát rychlejší růst kůže. Následky mohou být tragické, podle agentury AP, jež poskytla video, už třikrát kvůli nákaze infekcí bojovala o život.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Školačka bojuje s nebezpečnou nemocí, která ji může každou chvíli zabítVideo: Caters News, AP

 
Článek

Nemoc je natolik nebezpečná, že holčička musí denně podstupovat dvouhodinovou proceduru, během níž ze svého těla odstraňuje odumřelé kožní buňky. To eliminuje riziko nákazy infekcí, jež by mohla vést i k fatálním následkům.

Lékaři její nyní dvaačtyřicetileté matce Emily po porodu řekli, že se malá Maddie dost možná dožije jen několika dnů. Boj o život tenkrát zvládla. Od té doby bojovala s infekcí ještě dvakrát, opět úspěšně.

„Ichtyóza může být smrtelná ihned po narození. Maddie musela zůstat v karanténě, aby se ničím nenakazila. Po narození jí opadly všechny vrstvy kůže, byla celá červená a vypadala, jako kdyby ji něco popálilo,“ popsala matka.

Onemocnění je vážné, zůstávají však pozitivní

„Trpí jednou z nejtěžších forem tohoto typu onemocnění, vyžadující pravidelnou a mnohdy bolestnou léčbu. Mnohdy jí kůže ztvrdne natolik, že se nemůže ani hýbat. Poté se začne odlupovat a hrozí riziko, že dostane infekci. Pokud dojde k nákaze, rozhodují minuty. Když nezíská včas antibiotika, infekce se dostane do krevního oběhu a může klidně i zemřít,“ dodává.

„I navzdory tomu všemu je ale Maddie veselá a pozitivní holka, která ráda pomáhá ostatním,“ říká matka, která se snaží o nemoci zvýšit povědomí a odbourávat tak zavedené stigma. „Snažíme se lidi učit, že být odlišný je v pořádku. Rovněž žijeme ze dne na den a doufáme, že jednoho dne se na tuto nemoc objeví lék,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám