Hlavní obsah

Simulovali jsme jaderný útok, tvrdí Severokorejci o odpálení balistických raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea ve čtvrtek potvrdila, že odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. „Šlo o simulaci taktického jaderného úderu na cíle v Jižní Koreji, mezi nimi hlavních velících center a leteckých základen,“ uvedla podle stanice BBC severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Foto: ČTK/AP

Severní Korea odpálila balistické rakety.

Článek

Test balistických raket, které dopadly do Japonského moře, byl reakcí na americko-jihokorejské vojenské cvičení, uvedl podle BBC Pchjongjang s tím, že měl simulovat jaderný úder, taktiku „spálené země“ a obsazení „celého jihu“.

Foto: Kcna, Reuters

Série snímků, které v souvislosti s testováním balistických raket zveřejnila severokorejská státní agentura KCNA.

Severní Korea, která každoroční manévry považuje za vážnou hrozbu, střely odpálila jen několik hodin poté, co USA do oblasti vyslaly bombardéry B-1B, které se cvičení zúčastnily společně jihokorejskými a japonskými vojenských letouny.

Nacvičovali okupaci

Podle prohlášení severokorejské armády, která tvrdí, že také nacvičovala okupaci Jižní Koreje, první raketa doletěla do vzdálenosti 350 kilometrů a dosáhla výšky až 50 kilometrů, druhá do vzdálenosti 400 kilometrů. Podle jihokorejské armády byly odpáleny z východního pobřeží KLDR.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na návštěvě generálního štábu své armády

Testy balistických raket zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN. KLDR ale zákaz ignoruje a severokorejský vůdce Kim Čong-un opakovaně přísahal, že ve své zemi zvýší výrobu jaderných hlavic a těžkých zbraní.

Podle Washingtonu nyní Pchjongjang „aktivně“ vyjednává s Moskvou o rozšíření prodeje zbraní a střeliva, které ruská armáda plánuje použít na Ukrajině.

KLDR uspořádala velkolepou přehlídku. Pohrozila světu svými zbraněmi

Svět

První kolo rozhovorů se odehrálo během červencové cesty ruského ministra obrany Sergeje Šojgua do KLDR, která se oficiálně uskutečnila u příležitosti oslav 70. výročí příměří mezi Korejemi.

KLDR ale nařčení, že do Ruska dodává zbraně a podporuje tak jeho invazi na Ukrajinu, opakovaně odmítá.

KLDR informovala o odpalu „strategické“ střely

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám