Hlavní obsah

Síly SFOR Karadžiče nedopadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SARAJEVO

Mezinárodní síly SFOR o víkendu marně pátraly v bosenské Pale u Sarajeva po bývalém předákovi bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi, který je obviněn z válečných zločinů. Místo něj zadržely jen muže, který je podezřelý, že mu pomáhal.

Foto: Klára Kašparová

Jan Těsnohlídek ml. navštíví Poličku

Článek

"Zadrželi jsme muže. Je znám tím, že pomáhá osobě obviněné z válečných zločinů," sdělil podle Reuters mluvčí SFOR Dave Sullivan. Odmítl však uvést cokoli bližšího, i totožnost zadrženého. Agentura AP s odvoláním na očitého svědka napsala, že jím je Bata Tesić, bývalý příslušník speciálních policejních sil bosenských Srbů a známý pomocník Karadžiče.

Muž byl zajištěn při rozsáhlé pátrací akci, kterou mezinárodní síly vedly od soboty v Pale s cílem polapit Karadžiče, byť to síly SFOR neuvedly. Hledali muže, který měl být nemocný nebo raněný a potřeboval lékařské ošetření.

Akci SFOR zahájily na základě spolehlivé informace, že Karadžić kontaktoval svou rodinu a stoupence a že je možná zraněn. To ho prý přimělo vyhledat lékařskou pomoc. Z tohoto důvodu také příslušníci mezinárodních sil, které nyní řídí NATO, již v sobotu prohledali všechna zdravotnická zařízení v Pale, nemocnici nevyjímaje.

"Prohledali jsme dnes ráno dvě místa, včetně domu Radovana Karadžiče, ale nenašli jsme nic, co by svědčilo o tom, že tam byl," citovala další agentura AP jiného mluvčího SFOR Matthewa Brocka

V Pale sídlilo za války v letech 1992-1995 bosenskosrbské vedení, včetně Karadžiče, který je nyní u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) obžalován z válečných zločinů a je na něj vydán mezinárodní zatykač. Jeho manželka a dcera ve městě stále žijí.

Má se za to, že se Karadžić i generál Mladić skrývají ve východní Bosně a v sousedním Srbsku a Černé Hoře (SČH). Jednotky SFOR podnikly loni několik neúspěšných zátahů s cílem oba tyto muže polapit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám