Hlavní obsah

Sexuální léčka na mladého Brežněva nevyšla, byla odhalena

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jurij Brežněv, syn někdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva, se měl stát v šedesátých letech minulého století obětí sexuální léčky švédské tajné služby. Brežněv junior v té době pracoval jako diplomat ve Stockholmu.

Foto: Profimedia.cz

Otec Jurije Brežněva, sovětský vůdce Leonid Brežněv.

Článek

Akci ve svých pamětech nyní vylíčil bývalý šéf švédské kontrarozvědky Olof Franstedt. Cílem operace bylo svést mladého Brežněva v rámci tehdy populárních pyžamových večírků k sexu s půvabnou agentkou v bytě prošpikovaném mikrofony a kamerami v noblesní stockholmské čtvrti Östermalm.

Společně s Brežněvem juniorem měli do pasti padnout ještě další dva pracovníci sovětské mise. Švédové ale neměli s tak pikantním způsobem získávání kompromitujících materiálů zkušenosti, proto požádali o „odbornou pomoc“ britskou tajnou službu MI6. Ta do Stockholmu vyslala agentku Ann, která prý byla v podobných záležitostech vynikající.

Léčka byla odhalena

Nakonec ale své umění nestačila předvést a musela zpátky do Londýna. Jurij Brežněv i oba jeho kolegové byli totiž ještě před spuštěním léčky ze svých diplomatických postů nečekaně staženi. Proč se tak stalo, vyšlo najevo až o mnoho let později.

O chystané pasti se totiž dověděl později odhalený švédský špión ve službách Moskvy Stig Bergling, který Sověty varoval. Franstedt podle tiskové agentury TT dodnes lituje, že se akce nezdařila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám