Hlavní obsah

Severoirský ministr nařídil ukončit pobrexitové hraniční kontroly potravin

Belfast

Severoirský ministr zemědělství Edwin Poots nařídil ukončit o půlnoci celní kontroly potravin dovážených do severoirských přístavů z ostatních částí Británie. Kontroly jsou součástí dohody uzavřené v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. Podle serveru deníku The Guardian však není jasné, zda ministra jeho úředníci poslechnou.

Foto: Profimedia.cz

Edwin Poots

Článek

Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneye by ukončení kontrol bylo porušením mezinárodního práva, uvedla agentura Reuters.

Poots uvedl, že si před rozhodnutím vyžádal právní radu a podle ní může nařídit zastavení kontrol, pokud je neschválí výkonná moc. Poots je členem Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje svazek s Británií. DUP vede křehkou vládu jednoty s katolickou republikánskou stranou Sinn Fein, která zase usiluje o sjednocení Severního Irska s Irskem. Sinn Fein označila příkaz za nezákonný, uvedla agentura DPA.

Brexit se nepovedl. Přes 60 procent Britů hodnotí odchod z EU negativně

Evropa

„Pokud ministr v Severním Irsku přijme politické rozhodnutí o zastavení všech přístavních kontrol zboží přicházejícího přes Irské moře, bude to fakticky znamenat porušení mezinárodního práva. Rád bych všem připomněl, že dodržování (severoirského) protokolu je součástí mezinárodního práva," řekl Coveney v horní komoře irského parlamentu.

„Úmyslné maření závazků vyplývajících z této smlouvy by podle mého názoru bylo skutečně velmi vážnou záležitostí (...) a já rozhodně doufám, že k tomu nedojde," dodal.

Johnsonovo odvolání žádá nejméně 12 spolustraníků

Zahraniční

Kontroly se opírají o takzvaný severoirský protokol, jenž stanoví, že Severní Irsko se bude i po brexitu řídit pravidly jednotného trhu EU a celní unie. Tím se zabrání vytvoření tvrdé hranice s Irskem jako unijním členským státem; taková hranice by mohla vyvolat nové napětí mezi oběma částmi ostrova, které se v minulosti střetly v občanské válce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám