Hlavní obsah

Severní Korea odpálila na zkoušku šest raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severní Korea v úterý v noci zkušebně odpálila šest raket. Jedna z nich byla dlouhého doletu typu Tepodong-2. Ta by mohla teoreticky zasáhnout území Spojených států. Tato země a také Japonsko a Jižní Korea vyjádřily nad testy velké znepokojení.

Článek

Test rakety Tepodong-2 nebyl podle USA úspěšný, protože se zřítila asi 40 vteřin po odpálení. Kvůli aktivitám Severní Koreje chce zasednou i Rada bezpečnosti OSN. O schůzku požádalo Japonsko. Jižní Korea svolala schůzku bezpečnostních ministrů a uvedla armádu do stavu pohotovosti.

Rovněž Japonsko zvýšilo stupeň pohotovosti své armády, ve stavu pohotovosti je i japonská policie. Hlavní tajemník japonské vlády Šinzó Abe označil pokusy za "vážný problém pro mír a stabilitu, nejen pro Japonsko, ale také pro mezinárodní společenství". "Severní Korea odpálila střely do japonského moře několik stovek kilometrů od naší země," uvedl Abe. "Ostře proti Severní Koreji protestujeme," dodal.

Hrozí velké sankce

Mluvčí japonské vlády uvedl, že Tokio zvažuje uvalení hospodářských sankcí na Pchjongjang a ujistil, že Japonsko bude reagovat energicky. Testy raket, o nichž KLDR Tokiu předem nedala vědět, označil za "krajně politováníhodné". Japonský ministr zahraničí Taró Aso prohlásil, že možnost uvalení sankcí je velmi vysoká.

Bílý dům Severní Koreu varoval před dalšími "provokativními činy", jako jsou další zkoušky balistických raket a varoval, že Spojené státy podniknou "všechna nezbytná opatření" k ochraně sebe i spojenců.

"Spojené státy příkře odsuzují tato vypouštění (raket) i neochotu Severní Koreje věnovat pozornost výzvám mezinárodního společenství k zdrženlivosti," prohlásil mluvčí Bílého domu Tony Snow. Washington podle něj jedná se svými partnery o dalších krocích a cítí potřebu mírového diplomatického řešení situace. Zkoušky jsou podle USA jen provokací a USA nijak neohrožují.

Korea: na zkoušky máme právo

Severní Korea považuje raketové zkoušky za svoje svébytné právo a nikdo se nemůže do jejího raketového programu vměšovat. Prohlásil to v japonské televizi NHK zástupce severokorejského ministerstva zahraničí I Pchjong-tok.

"Zkoušky raket jsou záležitostí, která je zcela v rámci naší svébytnosti. Nikdo nemá právo to zpochybňovat. Co se týče odpalování raket, nejsme vázáni žádnou smlouvou," řekl.

Severokorejská agentura KCNA v už pondělí, tedy před testem raket, uvedla, že Pchjongjang je připraven reagovat na vojenský útok ze strany USA "neúprosně zničujícím útokem a jadernou válkou". Bushova vláda tvrdí, že žádný útok na KLDR nepřipravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám