Hlavní obsah

Šestadevadesátiletá sekretářka z koncentráku odmítla vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itzehoe

Odročený proces s 96letou Irmgard Furchnerovou, bývalou sekretářkou z koncentračního tábora Stutthof, začal v úterý před zemským soudem v německém městě Itzehoe. Čelí obžalobě z napomáhání vraždám více než 11 tisíc vězňů za druhé světové války.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šestadevadesátiletá sekretářka z koncentráku odmítla u soudu vypovídatVideo: Reuters

 
Článek

Furchnerová pracovala v lágru poblíž Gdaňsku od června 1943 do dubna 1945 jako sekretářka, písařka a stenotypistka. Podle obžaloby vyřizovala veškerou korespondenci pro velitele SS Paula Wernera Hoppeho.

Foto: Profimedia.cz

Koncentrační tábor Stutthof

Psala příkazy k deportacím do Osvětimi a popravám, které jí diktoval Hoppe. V táboře nacisté zavraždili 65 tisíc lidí, z toho 28 tisíc Židů.

U soudu mlčela

Kolem půl deváté v úterý ráno ji podle televize SAT 1 vyzvedla sanitka v domově důchodců v Quickbornu poblíž Hamburku a odvezla k soudu do téměř 45 kilometrů vzdáleného Itzehoe.

Několik sester z oddělení geriatrie ji chránilo přikrývkami, když opouštěla areál domova.

V Německu vydali zatykač na 96letou ženu. Byla sekretářkou v koncentračním táboře

Evropa

Téměř bez hnutí si v soudní síni vyslechla na vozíčku dvacetiminutové čtení obžaloby prokurátorkou Maxi Wantzenovou, zatímco se opakovaně chytala za obličej a ukazováčky se dotýkala rtů.

Podle obžaloby Furchnerová, která si zakrývala hlavu šátkem a obličej skrývala za slunečními brýlemi a rouškou, „věděla o všech záležitostech v táboře“ a byla „podrobně informována o zabíjení, včetně zplyňování“.

Obviněná, kterou doprovázela zdravotnice justiční lékařské služby, pouze potvrdila informace o své osobě a jinak se nevyjádřila.

Její advokát Wolf Molkentin postaví obhajobu na tvrzení, že není jasné, zda věděla, jaký osud čekal lidi deportované do koncentračních táborů.

Cyklon B. Nacisté jej poprvé použili před 80 lety v Osvětimi

Historie

K prvnímu slyšení se měla dostavit 30. září. Odešla z domova v Quickbornu, objednala si taxi a nechala se odvézt na stanici metra Norderstedt Mitte.

Po dvou hodinách na útěku ji policie objevila a od té doby musela na levé ruce nosit elektronický náramek, který měla v soudní síni.

Česká stopa

Furchnerová, jež se vdala za SS-Unterscharführera Heinze Furchnera, dvakrát vypovídala jako svědek, v letech 1954 a 1962, o své roli ve Stutthofu.

V roce 1954 vypověděla, že veškerá korespondence s hlavní hospodářskou správou SS prošla přes její stůl v kanceláři v prvním patře správní budovy, vzdálené asi 180 metrů od „appellplatzu“.

Slovenská opozice označila armádní projekt za novodobý koncentrační tábor

Zahraniční

„Je to vražedkyně od psacího stolu,“ má jasno 83letý Josef Salamonovic, jeden z 11 spolužalobců.

Žije v desátém vídeňském obvodě, ale narodil se v Moravské Ostravě.

„Mou rodinu odvezli z pražského nádraží Bubny.Prošel jsem ghettem v Lodži, Osvětimí a jako šestiletý jsem se shledal s matkou ve Stutthofu. Budu svědčit, dokud budu moci,“ řekl týdeníku Der Stern.

Reklama

Výběr článků

Načítám