Hlavní obsah

Šéf polské diplomacie se pustil do Ukrajiny, Duda mírní napětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau se ostře obul do Ukrajiny, když uvedl, že prohlášení jejích politiků jsou pro polskou společnost škodlivá a urážlivá. Prezident Andrzej Duda se naopak snažil napětí panující již několik dní mírnit.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau

Článek

Rau zjevně reagoval na výroky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v OSN, jimiž Zelenskyj označil za „politické divadlo“ neochotu některých zemí včetně Polska zrušit embargo na dovoz ukrajinského obilí, a že to vše jen napomáhá Rusku.

„Srovnání Polska a Ruska, která se v posledních dnech objevila v prohlášeních ukrajinských politiků, jsou pro polskou společnost extrémně urážlivá. Vedou k hlubokému přehodnocení polského vědomí ohledně Ukrajiny a Ukrajinců, a to nejen kolektivně, ale především individuálně,“ napsal Rau na sociální síti X.

„Ve stejných domovech, kde jsme spontánně hostili ukrajinské uprchlíky, u stolů, kde jsme poslouchali vyprávění o jejich osudu, se dnes divíme, že Poláci jsou ve stejné řadě s Rusy zmiňováni jako ti, co ubližují Ukrajincům,“ pokračoval polský ministr.

Rau připomněl pomoc, kterou Polsko Ukrajině poskytlo po zahájení ruské agrese. „Současná politika Ukrajiny je proto pro nás nejen škodlivá a bolestivá, ale především urážlivá…Společně tím hodně ztrácíme,“ uvedl polský ministr.

Rau ujistil, že Polsko věří ve vítězství Ukrajiny a že nebude stát stranou. Podle ministra ale bude k obnovení důvěry polské společnosti v dobrou vůli ukrajinských úřadů zapotřebí „titánské práce“, dodal ministr.

Duda mírní napětí

Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy spor mezi Varšavou a Kyjevem ohledně dovozu ukrajinského obilí vztahy mezi oběma zeměmi výrazně nepoškodí.

„Nepochybuji, že spor o dodávky ukrajinského obilí na polský trh je pouhým zlomkem celkových polsko-ukrajinských vztahů. Nemyslím si, že by (spor) na ně mohl mít výrazný dopad, věc musíme vyřešit mezi sebou,“ uvedl Duda podle agentury Reuters.

Obilí jako ruská hybridní zbraň aneb O co ve sporu jde

Ukrajina je v první desítce světových producentů obilí, před válkou deset procent obilí a patnáct procent kukuřice na světových trzích pocházelo z této země. Co se týče slunečnicového oleje, země dodávala na světové trhy plnou polovinu této komodity.

Nejvytíženější exportní trasy z Ukrajiny vedly přes Černé moře. Poté, co Rusko v oblasti zavedlo námořní blokádu, se Ukrajina ocitla v zásadních potížích i z tohoto důvodu.

Evropská unie se proto rozhodla zrušit veškerá cla a kvóty na tranzit ukrajinského obilí do desítek zemí. Část vyváženého obilí se ale cestou „ztrácela“ a začala zaplavovat trhy evropských zemí. Zvýšil se také přímý export do těchto států.

Přesycení trhu vedlo k protestům místních zemědělců, na což Evropská komise zareagovala zavedením omezení na dovoz kukuřice, pšenice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do Polska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a na Slovensko do 15. září.

Poté, co lhůta vypršela, Varšava, Budapešť a Bratislava rozhodly o zákazu pro ukrajinské obilí jednostranně.

Ukrajinské obilí začalo chybět na světových trzích – OSN a Turecko proto pomohly zprostředkovat mezi Ukrajinou a Ruskem takzvanou obilnou dohodu o otevření bezpečného koridoru pro export zemědělské produkce z Ukrajiny především do rozvojových států. Ta začala platit v červenci 2022.

O rok později od ní Rusko ustoupilo.

Situace ovlivňuje ukrajinské výrobce, kteří beztak čelí značným problémům v důsledku ruské invaze. Snížení prodeje ukrajinského obilí způsobuje pokles jeho ceny a pěstování se pro zemědělce může stát nerentabilním. Již vypěstované obilí a kukuřice se navíc hromadí ve skladech a volné kapacity k uskladnění přestávají stačit.

Varšava nedodává zbraně Ukrajině teď, v budoucnu se uvidí, řekl polský ministr

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám