Hlavní obsah

Šéf MAAE k záporožské elektrárně: Jsem znepokojen velmi reálnými riziky pro jadernou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval v sobotu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Ten podle agentury Reuters požaduje přijetí opatření, která zajistí bezpečnost provozu.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

„Jsem nesmírně znepokojen velmi reálnými riziky pro jadernou bezpečnost, kterým elektrárna čelí. Musíme jednat hned, abychom zabránili hrozbě vážné jaderné havárie a s ní spojeným důsledkům pro obyvatelstvo a životní prostředí,“ uvedl Grossi v prohlášení.

Reagoval tak na informace, podle nichž šéf ruské okupační správy Záporožského regionu, který leží na jihu Ukrajiny, ohlásil evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty zřejmě v souvislosti s očekávanou ukrajinskou protiofenzivou. Evakuovat se mají mimo jiné obyvatelé Enerhodaru, jenž leží právě u Záporožské jaderné elektrárny.

Ruští okupanti vyhlásili evakuaci obyvatel z Enerhodaru a dalších měst u fronty

Zahraniční

Ukrajinský generální štáb v nedělní ranní situační zprávě informuje, že „ruští okupanti evakuují obyvatele z dočasně okupovaného Enerhodaru k Berďansku a Primorsku do rekreačních objektů“. Rusové podle generálního štábu odvážejí lidi, kteří mají ruské pasy. Přednost mají ti, již ruské občanství přijali v prvních měsících poté, co ruská armáda loni na přelomu zimy a jara tuto část Ukrajiny obsadila.

Exilový starosta okupovaného Melitopolu Ivan Fedorov na síti Telegram napsal, že evakuace je příliš rychlá a že na kontrolním stanovišti Čonhar na hlavní silnici z Melitopolu na Krym se tvoří dlouhé fronty.

Záporožské jaderné elektrárny, největší jaderné elektrárny v Evropě, se Rusko zmocnilo nedlouho po začátku invaze svých vojsk na Ukrajinu z února loňského roku. Grossi elektrárnu naposledy navštívil v březnu, kdy se přes rozhovory s oběma stranami konfliktu snažil zajistit dohodu na bezpečném provozu elektrárny. Opakovaně také varoval před nebezpečím vojenských operací v blízkosti elektrárny.

Rusové chtějí držet zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny jako rukojmí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám