Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci zabili v Izraeli osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dva sebevražední atentátníci odpálili v neděli nálože v izraelském přístavním městě Ašdod. Při explozi zahynulo osm lidí a více než deset jich bylo zraněno. Informovala o tom izraelská policie.

Foto: Tomáš Vítámvás

Ostrava - jih !!! cup 2014 - turnaj v billiard hokeji, kategorie ČP 36

Článek

Izraelská televize uvedla, že došlo ke dvěma výbuchům, u vstupu do přístavu a v areálu samotného přístavu. Po výbuších nastal požár.

K výbuchům se přihlásily palestinské militantní skupiny Hamas a Brigády mučedníků od Al- Aksá. Organizace se k odpovědnosti za atentáty přihlásily anonymním telefonátem do libanonské televizní stanice al-Manar.

Izraelský premiér Ariel Šaron vzápětí reagoval na útoky rozhodnutím zrušit plánovaný úterní summit s předsedou palestinské vlády Ahmadem Kurájou. Jak v Jeruzalémě oznámil Šaronův mluvčí, "přerušujeme kontakty stejně jako rušíme úterní summit, v nějž jsme doufali". Izrael odvolal i přípravná pondělní jednání, jež měla vrcholné schůzce s Kurájou předcházet.

Vedení palestinské samosprávy útoky v Ašdodu odsoudilo a vyzvalo Palestince, aby s takovými akcemi okamžitě ustali. Palestinská vláda ale také připomněla Izraeli závazky, které v minulosti převzal, když se zavázal k "ukončení spirály násilí" a k naplňování tzv. cestovní mapy, tedy politického plánu k nastolení míru na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevrah v Jeruzalémě se odpálil v autobusu

Nejméně sedm mrtvých si podle nejaktuálnější policejních zpráv vyžádala nedělní exploze autobusu v Jeruzalémě. Policie tvrdí, že výbuch na svědomí sebevražedný...

Výběr článků

Načítám