Hlavní obsah

Schuster přijal demisi ministra hospodářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský prezident Rudolf Schuster přijal demisi vicepremiéra a ministra hospodářství Roberta Nemcsicse, od něhož v úterý obdržel žádost s rezignací. Dočasným vedením resortu pověřil ministra dopravy Pavla Prokopoviče. Nemcsicse by měl v krátké době nahradit předseda Aliance nového občana (ANO) Pavol Rusko.

Foto: Dušan Boucný, www.birdphoto.cz

Racek polární (Larus glaucoides) má na rozdíl od racků bělohlavých bílé špičky křídel.

Článek

Předseda vlády Mikuláš Dzurinda už požádal hlavu státu o jeho jmenování do ministerského křesla.

Místopředseda liberálů Nemcsics je prvním ministrem, který opouští Dzurindovu vládu vzešlou z loňských parlamentních voleb. Odstupující ministr svůj krok zdůvodnil svým zájmem na zachování klidu uvnitř vládní koalice a ANO. Je si prý vědom, v jakém stavu se jeho resort nachází a doufá v pokračování kroků, které začal.

Schusterovi je líto Nemciscsova odchodu

"Je mi líto, že (Nemcsics) odchází v době, kdy dosahoval dobré výsledky, kdy jeho práce byla pozitivně hodnocena i zahraničními investory. Je mi líto, že odchází," prohlásil prezident. Schuster zároveň podotkl, že demisi akceptuje, protože Nemcsicsovi vyslovila nedůvěru jeho vlastní strana.

Nemcsics odchází v době rozběhnuté privatizace společnosti Slovenské elektrárne, o kterou má zájem také český ČEZ.

Rezignace důsledkem vnitrostranických bojů

Nemcsics byl podle svých slov rozhodnut odstoupit již před dvěma týdny, ale s termínem váhal. Rezignace ministra přišla poté, co veřejně zkritizoval styl, jakým Rusko své liberály vede. Nemcsics také tvrdil, že proti bývalému spolumajiteli televize Markíza stojí většina členské základny.

Vedení ANO pak vyslovilo Nemcsicsovi nedůvěru a Pavol Rusko požádal premiéra Dzurindu o odvolání. Předseda vlády sice ministra podržel, ale Nemcsics se nakonec rozhodl odstoupit sám. Bývalý ministr se chce vrátit do parlamentu jako nezávislý poslanec.

Podle slovenských zákonů totiž mandát poslance, který nastoupí do vládní funkce, nezaniká a pouze "odpočívá".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám