Hlavní obsah

Schröder slíbil Číně pomoci zrušit zbrojní embargo EU

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Zasadit se o zrušení zbrojního embarga EU vůči Číně slíbil v pondělí v Pekingu při zahájení již své páté návštěvy Číny německý kancléř Gerhard Schröder v rozhovoru s čínským premiérem Wen Tin-paem a po přijetí šéfem strany a prezidentem Chu Ťin-tchaem, který hosta nazval "starým přítelem Číny".

Foto: Jan Kaše

Poznání předmětu v krabici

Článek

"Je na čase toto embargo zrušit," prohlásil kancléř a postavil se tak po bok Francie, která se pro ukončení embarga vyslovila již předtím.

SRN a Francie patří ve světovém žebříčku vývozců konvenčních zbraní za USA a Rusko, zatímco Čína je největším dovozcem těchto zbraní. Zákaz zbrojního obchodu s Čínou je poslední sankcí EU proti Pekingu za potlačení demokratizačního hnutí v Číně v roce 1989.

Rozhovory se týkaly také sporu kolem jaderného programu KLDR, situace v Iráku a v Afghánistánu.

Vzájemný obchod roste

Čínský premiér počítá s tím, že letošní objem obchodu s Německem dosáhne 40 miliard dolarů (přes bilión Kč) - za prvních 10 měsíců vzrostl o 49 procent. Německo je největším evropským obchodním partnerem Číny. Wen přijal pozvání k návštěvě SRN.

Kancléř na úvod třídenního pobytu otevřel kancelář společného čínsko-německého podniku TUI China Travel Co. turistického koncernu TUI a zdůraznil, že po loňském příjezdu 20 tisíc čínských turistů a po zjednodušení vízové povinnosti "lze očekávat dramatické zvýšení počtu čínských návštěvníků Německa". Očekává se, že do roku 2020 vycestuje do zahraničí na 100 miliónů Číňanů a Čína se stane největší turistickou zemí světa.

Propuštění studentky

Berlín a Peking se také dohodly na pokračování dialogu o právních otázkách, který bude rozšířen o diskusi na téma lidských práv. Podle německé ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesové je dialog "důležitým pilířem vzájemných vztahů a jeho rozšíření o lidská práva ukazuje jeho prospěšnost".

Před příletem hosta byla propuštěna z vězení třiadvacetiletá studentka, která se podílela na vytváření internetových stránek a o jejíž propuštění se zasazoval i Berlín.

Dnes bylo v Pekingu podepsáno 11 mezivládních a hospodářských dohod - například o otevření konzulátů ve Frankfurtu nad Mohanem a Šengdu, o ochraně investic, o kooperaci v lodní dopravě a při využívání obnovitelných energií v dopravě.

Některé německé banky a podniky ( např. Schwäbisch Hall a VW) podepsaly obchodní dohody s čínskými partnery. Kancléře při cestě provází na 40 německých špičkových manažerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám