Hlavní obsah

Schröder přiznal spoluvinu za debakl SPD v Bavorsku

Novinky, Jan Kovařík, DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý kancléř Gerhard Schröder (SPD) v pondělí nepřímo přiznal spoluvinu za drtivou porážku strany v nedělních bavorských volbách. "Vytýčeného cíle se nám nepodařilo dosáhnout. Důvodem je zejména reformní kurs vlády, v němž ale bez ohledu na porážku v Bavorsku budeme pokračovat. Chápu obavy lidí ze změn, které však budou mít pozitivní vliv," řekl.

Foto: Lenka Pokorná

Krev nad zlato, říkají lékaři.

Článek

Edmund Stoiber, bavorský premiér a šéf CSU, v pondělí prohlásil, že své vítězství považuje za "pověření pokračovat v bavorském modelu a vnést ho do celého Německa.

Téma kancléřské kandidatury není nyní na pořadu dne," podotkl, ale pozorovatelé to nepovažují za dementi zpráv, podle nichž se bude v roce 2006 opět ucházet o kancléřství. Dodal, že vítězná CSU jde v poměru k sesterské CDU z voleb posílena, ale "ve vztahu mezi mnou a předsedkyní CDU Angelou Merkelovou se nic nezmění." Merkelová vyzvala k posílení jednoty CDU a CSU.

Předběžné výsledky

Podle předběžných úředních výsledků získala CSU ve volbách 60,7 procenta (o 7,8 procenta více než v roce 1998) hlasů a více než dvoutřetinovou většinu 124 míst ve 180členném Zemském sněmu, SPD 19,6 procenta (mínus 9,1) a 41 mandátů, na Zelené připadá 7,7 % (plus 2) a 15 poslanců. Velmi nízká volební účast 57,3 procenta (o 12,5 méně než v roce 1998) je považována za pomoc Stoiberovi. Z 9,1 miliónu oprávněných voličů přišlo 5,2 miliónu a z nich CSU získala 60,7 procenta neboli 3,2 miliónu hlasů.

Dvoutřetinová většina dává CSU větší pravomoci a zároveň oklešťuje možnosti opozice - CSU může bez ohledu na opozici jmenovat či odvolat například pověřence pro ochranu dat a předsedu Kontrolního úřadu, vyloučit z plenárního zasedání či z jednání výborů veřejnost, a vyměnit předsedy výborů. Na druhé straně slabá opozice nemůže prosadit mimořádné jednání sněmu či navrhnout obžalobu některého ministra.

Waigel radí nekandidovat

Bývalý šéf CSU a německý ministr financí Theo Waigel podle televize ARD soudí, že Stoiber by neměl znovu kandidovat na kancléře, protože během pěti let přijdou na Bavorsko finanční potíže.

List Bild am Sonntag také odrazuje Stoibera od kandidatury, při níž by zřejmě opět zjistil, že kromě jihu SRN nezíská v jiných částech země potřebné hlasy.

Prezident Svazu německého průmyslu (BDI) Michael Rogowski reagoval na volby výzvou vládě, aby urychlila tempo reforem a apeloval na opozici, aby reformní úsilí vlády neblokovala.

Televize n-tv připomněla, že Stoiber přes dotace nezabránil velkým krachům, které připravily Bavorsko o značné prostředky - jde o firmy Grundig, Schneider, Maxhütte či Fairchild-Dornier. Při krachu impéria mediálního magnáta Leo Kircha ztratila bavorská Landesbank několik set miliónů eur. Nezaměstnanost je sice v Bavorsku nízká - 6,4 procenta, ale za rok vzrostla o 17 procent, zatímco v měřítku SRN jen o 7,7 %.

Guardian: útěcha pro Stoibera za loňskou porážku

Britské noviny The Guardian soudí, že kancléř je od svého loňského vítězství ve spolkových volbách mezi Němci stále méně populární, pro Stoibera je výsledek naopak vítanou útěchou za loňskou porážku.

Švýcarský Neue Zürcher Zeitung uvádí, že neděle nevyvolala největší neklid v táboře kancléře, ale ve vedení CDU. Rivalové šéfky Merkelové už delší dobu hledají cesty, jak se dostat k moci, a teď vidí, že budou muset znovu proti Stoiberovi.

DPA: Schröder se musí připravit na větší odpor

Po drtivém volebním vítězství CSU v bavorských zemských volbách se situace v německé politice nezjednodušila. Spolkový kancléř Gerhard Schröder bude muset počítat s větším odporem a unie bude muset říci, co vlastně na celostátní úrovni chce, napsal komentátor agentury DPA Hans Ruoff.

Konstatuje, že frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu už dále nemůže uplatňovat vyčkávací taktiku. V Berlíně byl zahájen rozhodovací proces v celé řadě reformních projektů předložených vládní koalicí SPD/Zelení: reforma pracovního trhu a krácení podpor nezaměstnaným, reforma komunálních financí, odkládaná daňová reforma včetně odbourání řady subvencí.

Anketa

Kdo by podle vás měl být příštím kancléřem Německa?
Edmund Stoiber
52,2 %
Gerhard Schröder
47,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám