Hlavní obsah

Scholz řešil s Bidenem Ukrajinu. Dorazil v tichosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez oficiální večeře, bez novinářů a jen s minimem poct. Z programu dvoudenní návštěvy Washingtonu, kterou v pátek zahájil německý kancléř Olaf Scholz, se dá usuzovat, že chtěl s prezidentem USA Joem Bidenem jít rovnou k věci, podotkl list New York Times. O hlavním tématu nebylo pochyb.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Zastřešujícím důvodem tohoto setkání je šance pro oba lídry, aby mohli konkrétně koordinovat kroky ohledně Ukrajiny,“ řekl stanici CNN před návštěvou vysoký představitel Bidenovy administrativy. Na okraj jednání by podle něj mohla být řeč i o varování západních zpravodajců, že Čína zvažuje zbrojní pomoc Rusku.

O účelu cesty bylo jen minimum informací, na což si stěžovala i německá opozice. Vyvolalo to také vlnu spekulací, že oba západní lídři budou pod tlakem veřejného mínění především hledat cestu, jak konflikt co nejrychleji ukončit. Kancléř dal ale najevo, že nyní v dohodu se šéfem Kremlu nevěří.

Jak Biden, tak Scholz nedávno mluvili s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který po Západu žádá více zbraní.

Odpor znamená spásu, říká německý kancléř a slíbil Ukrajině podporu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám