Hlavní obsah

Dodávky zbraní válku zkracují, posílejte tanky taky, vyzval spojence Scholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dodávky zbraní na Ukrajinu, která už rok čelí ruské invazi, válku neprodlužují, ale je tomu naopak. V pátek to na úvod třídenní Mnichovské bezpečnostní konference prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin podle kancléře nemůže se svými mocenskými ambicemi na úkor svých sousedů zvítězit, Ukrajina se proto může na Berlín spolehnout v další podpoře.

Foto: Foto Reuters – Christian Mang

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Scholz zároveň vyzval západní spojence, aby se co nejrychleji připojili k německým dodávkám tanků na Ukrajinu.

„Jsem si naprosto jistý, že Putin nikdy nečekal, že by se Západ mohl tak jednotně postavit ruské agresi,“ řekl Scholz.

Německá podpora Ukrajině včetně poskytování moderních zbraní budou podle kancléře pokračovat tak dlouho, dokud to bude třeba. „Vždy ale budeme jednat tak, abychom konflikt nevyhrotili,“ uvedl.

Berlín dlouhodobě ujišťuje, že rozšíření války do dalších zemí chce zabránit. „Putinův revizionismus nemůže zvítězit,“ řekl.

V projevu kancléř zdůraznil, že Německo od začátku invaze muselo překročit řadu omezení, které si ve své zahraniční politice v poválečných letech stanovilo.

Tím hlavním bylo rozhodnutí Ukrajině vůbec zbraně poskytnout, což původně odmítalo. Scholz rovněž poukázal na to, že Německo patří v Evropě k zemím, které Ukrajině nejvíce pomáhají.

Německo se rovněž rozhodlo předat Ukrajině moderní tanky Leopard 2. Tyto tanky přislíbily i další země.

Scholz poznamenal, že některé státy nakonec neposkytnou moderní verze těchto tanků jako Německo, zároveň spojence vyzval, aby se s dodávkami tanků připojili k Berlínu.

„Ti, kteří takové tanky dodat mohou, by tak nyní měli skutečně učinit,“ řekl. Bez upřesnění uvedl, že předání prvních tanků očekává velmi brzy.

Kvůli zbraním pro Kyjev pletichařila Baerbocková za Scholzovými zády

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám