Hlavní obsah

Šaron: svět nehnul ani prstem k zastavení holocaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Svět "nehnul ani prstem", aby zastavil holocaust. Připomněl ve středečním projevu u příležitosti osvobození vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi izraelský premiér Ariel Šaron. Doplnil, že jeho země si z genocidy vzala poučení - spoléhat se při obraně proti nepřátelům sama na sebe. Šedesátileté výročí osvobození Osvětimi připadá na čtvrtek.

Foto: Dana Ehlová

Stejně tajemné jako britské Stonehenge či nekonečné řady menhirů ve francouzském Carnacu jsou i nuraghi na Sardinii. Možná ještě záhadnější.

Článek

Šaron přednesl svou řeč v izraelském parlamentu v Jeruzalému.

Připomněl, že když nacisté v roce 1944 deportovali ve velkém Židy z Maďarska do Osvětimi, spojenci nebombardovali železniční trati vedoucí do tábora smrti v nacisty okupovaném Polsku.

Upozornil dále, že tehdy během několika týdnů bylo vyhlazeno šest set tisíc Židů. "Je to smutný a hrozný závěr, nikdo se nestaral o to, že jsou Židi zabíjeni," shrnul Šaron.

"V jedné z nejotřesnějších zkoušek nehnuli přátelé a dobrodinci ani prstem," konstatoval s tím, že to je "lekce, kterou si Židé odnášejí z holocaustu".

Podle něj státy v Evropě nepomohly ani Hebrejcům utíkajícím před nacistickou represí. Stali se pro ně totiž nepohodlnými imigranty. Jen v Osvětimi přitom zemřelo 1,1 miliónu Židů.

Izrael: bráníme se sami

"Stát Izrael si z toho vzal ponaučení. Od založení brání sám sebe a své obyvatele. Poskytuje bezpečí pro Židy, ať jsou kdekoliv. Víme, že se můžeme spoléhat jen sami na sebe," zdůraznil Šaron.

Ostře odmítl také nárůst antimemitismu ve světě; přirovnávání postupů Izraele vůči Palestincům k represi Židů ze strany Hitlerovského Německa. Obojí označil za "extrémismus".

"I šedesát let po Osvětimi stále existuje vůči nám nenávist. Zlo stále žije," konstatoval. "Izrael je jediným místem na Zemi, kde máme práva a moc," doplnil.

Politologové označili dnešní projev izraelského premiéra za jeden z nejtvrdších vůči pozdějším vítězům druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám