Hlavní obsah

Šaron odvolal dva rebelující ministry

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dopisy o odvolání z funkce poslal včera ráno izraelský premiér Ariel Šaron oběma ministrům za nacionalistickou Národní jednotu Avigdora Liebermana (doprava) a Bennyho Elona (cestovní ruch). Chce si tak pojistit schválení svého plánu pro stažení vojáků a osadníků z pásma Gazy na nedělním zasedání svého kabinetu.

Foto: MP F-M

náborový plakát

Článek

Dosud bylo pro evakuaci z palestinského území 11 členů vlády a 12 - včetně Elona a Liebermana - se stavělo proti.

"V souladu s právním řádem jsem se rozhodl zprostit vás ministerského postu," napsal Šaron stroze poté, co v souladu se zákony o své úmyslu zpravil ostatní členy kabinetu.

Odchod z vlády nabývá v Izraeli platnost po 48 hodinách a na nedělním jednání by tedy měl mít premiér teoreticky většinovou podporu.

Hraje se o čas

Zdroje z opoziční Strany práce citované listem The Jerusalem Post ale včera upozornily na precedent z října 2002, kdy se do lhůty rezignace ministrů nepočítal den klidu, sobota. Elon navíc včera odmítal písemné odvolání převzít a připustil, že hraje o čas. "Premiér mi i volal, ale řekl jsem mu, že po telefonu mně nemůže odvolat. Navíc šlo jen o hlas podobný Ariku Šaronovi, a nemohu vyloučit, že šlo o Jacpana," řekl Izraelskému rozhlasu v narážce na populárního imitátora domácích politiků."

Podle arabského poslance Ahmada Tibího by měl premiér na Elona vydat zatykač. Vzdorující politik se prý ukryl do některé židovské osady na okupovaných palestinských územích, kde Šaron podle Tibího "obvykle ví, jak najít někoho, koho opravdu najít chce".

Bezprecedentní odvolání

Lieberman naopak prohlásil, že je na odvolání "hrdý". Postup, kdy si premiér zajišťuje protlačení svého názoru ve vládě odvoláním oponentů ale označil za bezprecedentní. "Nejsem odvolán za nedostatky v práci, ale za nesouhlas s předsedou vlády," řekl.

Šaron se k odvolání ministrů za Národní jednotu uchýlil poté, co se mu nepodařilo k podpoře plánu pro Gazu přesvědčit osm ze 14 ministrů své vlastní strany Likud. Premiér přitom plán vládě předkládá za situace, kdy jej v referendu odmítla i většina členů Likudu.

K rebelům ve vládní koalici se ale počítají i zástupci Národní náboženské strany (Mafdal), která je tradičním zastáncem věřících osadníků, kteří by byli stažením dotčeni především.

Strana práce - podporující plán - sice tvrdí, že její vstup do vlády na úkor dvou pravicových stran není na pořadu dne. Pro případ, že by Šaron zítra ve vládě uspěl i za cenu rozpadu vlády a ztráty parlamentní většiny své koalice mu ale přislíbila podporou v očekávatelném pondělním hlasování o nedůvěře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám