Hlavní obsah

Šaron hledá posily pro koalici

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelský premiér Ariel Šaron odstartoval pondělní snídaní s vůdcem opoziční Strany práce Šimonem Peresem přípravy na přeskupení své koalice, která se otřásá spory o záměr stáhnout vojáky a osadníky z okupovaného pásma Gazy. Scéna je však natolik roztříštěná, že vládu nakonec možná neposílí sekulární levice, ale pravicové náboženské strany.

Foto: Gabriela Mácová

Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou

Článek

"Pro Stranu práce je lepší zůstat v opozici," vysvětloval Peres podle deníku The Jerusalem Post v neděli svým spolustraníkům.

"Pro dobro národa je ale nutné jednostranné odpoutání od Palestinců, a k tomu bez nás vláda nemá většinu," zdůvodňoval snahu zapojit labouristy do pravolevé vlády, ačkoliv proti tomu část Strany práce protestuje.

Bez většiny v parlamentu

Koalice ztratila parlamentní většinu, když kvůli plánu odejít z Gazy Šaron nedávno sesadil oba ministry za vzdorující ultrapravicovou Národní jednotu, rozpoltila se Národní náboženská strana a když se při opozicí iniciovaných pokusech vyslovit vládě nedůvěru začali zdržovat hlasování dokonce i rebelující členové Šaronova bloku Likud.

Patová situace vyvrcholila v pondělí: při hlasování vyvolaném kvůli sociální politice opoziční fundamentalistickou stranou Šas byl výsledek 55 ku 55, přičemž proti vládě zvedli ruku i poslanci Strany práce, ačkoliv týž den zahájili zmíněná jednání o vstupu do kabinetu.

Vítězství si nárokovaly obě strany. Poslanec za Likud Gideon Sa´ar prohlásil, že šlo o "důkaz síly vládní koalice" a toho, že není nutné přizývat labouristy. Šéfka poslanců Strany práce Dalia Iciková zase shledala, že "vláda ztratila kontrolu a je nefunkční".

Spor uvnitř strany

Šaronovi odpůrci brojí uvnitř Likudu jednak proti úmyslům s Gazou, jednak proti spolupráci se Stranou práce, která podle armádního rozhlasu požaduje namísto jednostranného pojetí stažení koordinaci s Palestinci, zmírnění sociální politiky a šest až osm křesel ve vládě, zhusta na úkor Likudu.

V pondělí sice stranické šiky částečně semkla Šaronova pohrůžka, že pokud nebudou jednotné, vypíše předčasné volby. Zároveň ale premiér vyslyšel i dva kolegy -ohrožené možným předáváním křesel - ministra financí Benjamina Netanjahua a zahraničí Silvana Šaloma, kteří vyzvali k zahájení rozhovorů o možné koalici i se stranami Šas a Jednotný judaismus tóry. Podle rozhlasu se má premiér s jejich vůdci sejít ve čtvrtek.

"Ve straně práce, která se viděla jako exkluzivní kandidát na změnu vládní koalice, to vyvolalo hněv a obavy," popsal tento Šaronův počin deník Ha´arec. Přednost pravicovým stranám by přitom znamenala nejen další oslabení sil podporujících vyklizení Gazy, ale i opoziční lavice pro zapřísáhle sekularistickou stranu Šinuj, která se zařekla, že se Šasem nikdy nebude v jedné vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám