Hlavní obsah

Šance pro Arnolda: Kalifornie bude volit guvernéra

DPA, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SACRAMENTO

Obyvatelé Kalifornie prosadili volby nového guvernéra. Odpůrcům demokrata Graye Davise se podařilo do středy večera shromáždit dost podpisů pro vyhlášení nových voleb, které se budou konat na podzim. Možným republikánským protikandidátem je herec Arnold Schwarzenegger, který ovšem dosud nepotvrdil, že do volebního klání půjde.

Článek

Před evropskou premiérou filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů v Berlíně v polovině července o svých politických plánech akční hrdina uvedl, že se rozhodne během měsíce: "V tuto chvíli se vše ještě může změnit - závisí to na Kalifornii." Schwarzegger podporoval odvolání Davise a nyní se ukázalo, že i občané státu na západním pobřeží USA si přejí změnu.

Také média už delší dobu počítající s tím, že za republikány půjde do voleb Arnold Schwarzenegger. Dokonce si vysloužil přezdívku Guvernátor, neboť v reklamní kampani k třetímu pokračování Terminátora byl často zmiňován jeho zájem o politiku. V rozhovoru pro americkou televizi ABC dokonce prohlásil: "Jednoduše nastal okamžik, kdy člověk zvnějšku musí zasáhnout a vzít věci do vlastních rukou." Odmítl přitom, že by neměl dost politických zkušeností, což by mohlo případně negativně ovlivnit výkon jeho funkce.

 Protože se však Schwarzenegger dosud nerozhodl, jediným oficiálním uchazečem o nástupnictví po Davisovi je zatím podnikatel a kongresman Darrell Issa, který odvolací kampaň proti současnému guvernérovi inicioval a financoval. Z vlastní kapsy na ni dal více než milión dolarů

Šedesátiletý Davis, který byl do úřadu kalifornského guvernéra podruhé zvolen teprve loni na podzim, však míní o svůj post bojovat, i když jeho popularita klesla na minimum. Odpůrci mu vyčítají, rekordní rozpočtový deficit státu Kalifornie přesahující 38 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám