Hlavní obsah

Sadr slíbil ukončení šíitské rebelie v Iráku

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/NADŽAF

Vůdce šíitských rebelů v jižním Iráku Muktadá Sadr přistoupil na odchod své milice z obléhaného Nadžafu a její celkové přetvoření v politickou stranu. O tomto rozuzlení dvoutýdenního krvavého konfliktu, který si vyžádal stovky lidských životů, informovala arabská i západní média.

Foto: Romana Indrová Semelková
Článek

"Sajjid Muktadá a jeho bojovníci jsou připraveni v zájmu Iráku složit zbraně a odejít," citovaly agentury Sadrova pobočníka Alího Jásirího. "Nejprve však musejí ustat útoky proti němu," dodal na adresu amerických a iráckých vojenských oddílů obléhajících Sadrovy pozice v centru města.

Na bagdádské celonárodní konferenci přečetla Sadrův dopis hlásící se k tříbodovému mírovému plánu jedna z delegátek Safíja Suhajlová.

Rebelům se má dostat beztrestnosti

Program zahrnuje odchod rebelů z Nadžafu, kde se opevnili v oblasti významné šíitské mešity imáma Alího. Dále má tzv. Mahdího armáda odevzdat zbraně a eventuálně se do utváření irácké budoucnosti zapojit coby politická strana. Výměnou za přijetí těchto závazků slíbil Bagdád Sadrovi i dalším rebelům beztrestnost.

Konference jednající o politické budoucnosti Iráku se pokusila Sadra přimět k ukončení rebelie již v úterý. Do Nadžafu za ním vyslala osmičlennou delegaci. Ta se však ve středu vrátila do metropole s nepořízenou, když se jí navíc podařilo setkat jen se dvěma Sadrovými asistenty. Jako důvod, proč vůdce rebelů odmítl misi přijmout, byly uváděny jeho obavy o osobní bezpečnost a také údajně nízké postavení a mandát delegátů.

Konference čítající přes tisíc účastníků ve středu jednala již čtvrtý, neplánovaný den. Kromě krize v Nadžafu a dalších městech zasažených povstáním se zabývala především volbou stočlenné rady, která by měla až do lednových voleb kontrolovat prozatímní vládu Ijáda Alávího.

Bagdád sliboval rozhodující úder

Ohlášený zvrat Sadrových postojů přišel jen několik hodin poté, co se na adresu rebelů zatím nejostřeji vyjádřil irácký ministr obrany Házim Ša'alan. V rozhovoru pro dubajskou televizi al-Arabíja avizoval "rozhodující bitvu" s tím, že Sadrova milice má "několik posledních hodin na kapitulaci". Poté měla asi tisícičlennou Mahdího armádu obléhanou čtyřnásobným počtem příslušníků vládních sil a americké námořní pěchoty čekat "lekce, na jakou nikdy nezapomenou".

Ráno se v Nadžafu odehrálo další kolo prudkých srážek, při němž bylo podle ředitele tamní nemocnice Faláh Muhany zraněno nebo zabito 29 lidí. Bojovalo se i v nedaleké Kúfě a v dalších lokalitách jižní poloviny Iráku.

Chtěli bojovat "do poslední kapky krve"

Sadrův mluvčí Ahmad Šibání tvrdil, že Mahdího armáda bude bojovat "do poslední kapky krve". "Ukázali jsme pružnost přistoupit na jakoukoliv mírovou iniciativu, irácká vláda k tomu ale pod americkým tlakem zavřela všechny dveře," řekl agentuře DPA.

Americké jednotky se v té době přiblížily na vzdálenost 500 metrů k mešitě imáma Alího. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ale v noci na středu vyloučil, že by se jednotky USA podílely na eventuální razii přímo v tomto posvátném areálu.

Také Ša'alan ve středu ve světle obav z pobouření muslimů ujišťoval, že pokud bude v plánu vytlačení Sadrových mužů z okolí hrobky středověkého šíitského vůdce Alího, provedou ho výhradně irácké jednotky.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v Iráku si vyžádaly desítky mrtvých

Pět lidí zemřelo a 20 bylo ve středu zraněno při dopadu rakety na tržiště v Mosulu. Oznámila to televize al-Džazíra. Incident potvrdila i americká armáda....

Výběr článků

Načítám