Hlavní obsah

Boje v Iráku si vyžádaly desítky mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pět lidí zemřelo a 20 bylo ve středu zraněno při dopadu rakety na tržiště v Mosulu. Oznámila to televize al-Džazíra. Incident potvrdila i americká armáda. Bojuje se navíc ve svatém městě Nadžafu a sousední Kúfě. Odsud jsou hlášeny tři desítky obětí.

Foto: Jiří Škrobák

Sraz na rožnovském náměstí

Článek

Terčem iráckých ozbrojenců se stala také polská jednotka na základně Babylón na jihu země.

Irácký ministr obrany Hazím Šalaam v rozhovoru pro arabskou televizní stanici Al-Arabíja dal dnes Sadrovým milicím lhůtu "několik posledních hodin" na to, aby se vzdaly, jinak "dostanou lekci, na jakou nikdy nezapomenou".

Šalaam v této souvislosti prohlásil, že by se dnes měla odehrát "rozhodující bitva" proti Sadrovým milicím, na niž se připravují irácké jednotky.

"Mají šanci. V několika příštích hodinách by se měly vzdát a složit zbraně," řekl. "My právě dokončujeme všechny vojenské přípravy," dodal.

Podle informací agentury AFP, která cituje televizní stanici Al-Džazíra, vyjádřil Sadr ústy svého mluvčího "podiv" nad výhrůžkami ministra obrany a souhlasil s požadavky delegace irácké národní konference k ukončení krize v Nadžafu.

Lékařské zdroje uvádějí z Nadžafu a Kúfy 29 mrtvých nebo zraněných lidí. Šest minometných granátů dopadlo také na základnu polské armády na jihu země. Útok neznámých ozbrojenců tam nikoho nezranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám