Hlavní obsah

Saakašviliho ve věznici tráví, tvrdí odborná komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právník bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho žádá městský soud v Tbilisi, aby byl jeho klient propuštěn z vězení vzhledem ke špatnému zdravotní mu stavu. Podle zprávy odborné komise, kterou tvořilo 10 gruzínských a šest mezinárodních expertů, trpí Saakašvili více než dvěma desítkami diagnóz nebo zdravotních komplikací po prodělaných onemocněních. Měl být dokonce tráven, v jeho těle se našly vysoké hodnoty toxických látek, píše ruskojazyčný server BBC.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Michail Saakašvili

Článek

Saakašvili má mít podle zprávy anorexií, bolesti svalů, kloubů a kostí. Odborníci uvádějí, že trpí svalovým vyčerpáním, což může být následek neidentifikovaného infekčního procesu nebo možné intoxikace. V jeho těle měl být dříve nalezen významný obsah barya, vizmutu a rtuti.

„Tyto toxické látky jsou nebezpečné, protože mohou způsobit nejen fyzické, ale někdy i duševní poruchy,“ uvádějí experti. Upozorňují, že ve věznici, kde se nyní exprezident nachází, není možné provést hloubkovou toxikologickou studii. Varují, že „s přihlédnutím k pravděpodobnosti intoxikace, se očekává kóma a smrt,“ píše se v závětu studie. Ta také uvádí, že Saakašvili mohl být ve vězení mučen a nedostalo se mu potřebné lékařské péče.

Zpráva také popisuje, že Saakašvili byl ve vězeňské nemocnici, kam byl proti své vůli převezen z věznice Rustavi, ponižován. Po dobu 11 dnů neměl možnost spát. V důsledku špatné léčby měl utrpět poranění páteře a vyvinula se u něj také těžká forma posttraumatické stresové poruchy, říkají odborníci.

Autoři zprávy se domnívají, že by Saakašvili měl být převezen na některou z evropských nebo amerických klinik, kde by se léčil.

Gruzínské úřady tvrdí, že se bývalému prezidentovi dostává adekvátní lékařské péče, a popřely obvinění z mučení a nelidského zacházení.

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili po svém odstoupení z funkce hlavy státu prezidenta emigroval z Gruzie do USA, odkud začátkem roku 2015 přicestoval na Ukrajinu a stal se gubernátorem Oděské oblasti. Na funkci gubernátora však 7. listopadu 2016 rezignoval a obrátil se proti prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Posléze byl zbaven ukrajinského občanství a opustil Ukrajinu.

V roce 2014 ho gruzínská prokuratura začala stíhat za násilné potlačení demonstrací na tbiliské Třídě Rustaveli v listopadu 2007 a za zneužití pravomocí. Kromě jiného byl podezřelý z podílu na úmrtí expremiéra Zuraba Žvaniji. V roce 2018 byl shledán vinným z překročení pravomocí prezidenta republiky, když udělil milost policistům odsouzeným za vraždu bankéře Sandra Girgvlianiho. Byl v nepřítomnosti odsouzen k šestiletému trestu. Když se v roce 2021 vrátil do Gruzie, byl zadržen a převezen do vězení.

Ukrajinci Saakšviliho deportovali do Polska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám