Hlavní obsah

Rwandu k demokracii povede dosavadní prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KIGALI

Vítězem prezidentských voleb ve středoafrické Rwandě se stal dosavadní šéf státu a příslušník kmene Tutsiů Paul Kagame. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na sdělení volební komise. Opoziční kandidát Faustin Twagiramungu však již sdělil, že výsledky voleb neuznává a že se odvolá k nejvyššímu soudu.

Foto: Adam Klofáč
Článek

Podle předběžných výsledků, které oznámil státní rozhlas, volilo Kagameho 94 procent z přibližně poloviny všech volebních obvodů, zatímco Twagiramungu získal údajně pouze tři procenta. Volební komise odhaduje, že se k urnám dostavilo 80 procent ze 4 miliónů oprávněných voličů.

Opoziční kandidát protestuje

"Toto není demokracie. Snaží se nastolit stalinistický systém vlády jedné strany," řekl bývalý hutuský premiér Twagiramungu, jenž ale v pondělí slíbil, že výsledky uzná, budou-li volby spravedlivé.

Původní zprávy o průběhu voleb hlasování označily za obecně svobodné. Šéfka pozorovatelů Collette Flesh popsala odevzdávání hlasů jako klidné a respektující pořádek. Avšak poražený Twagiramungu si na průběh voleb stěžoval s tím, že voliči byli zastrašováni.

Tisíce oslavovaly na stadiónu

Vítězem voleb se Kagame prohlásil již v noci na dnešek, když se tisíci svých příznivců oslavoval své zvolení na stadionu v Kigali. Kagame označil svůj úspěch ze krok země k demokracii. "Naše vítězství by mělo ukázat světu, že se Rwanda vydává tou správnou cestou."

Konec krveprolití

Kagame v roce 1994 svrhl extremistický režim hutuské většiny a ukončil tak sto dní trvající krveprolití, které stálo život podle některých zdrojů až 1,5 miliónu Tutsiů a umírněných Hutuů. Za jeho vlády se podařilo obnovit školství a zdravotnictví, ozdravit ekonomiku a zahájit proces smíření.

Hutuové tvoří 85 procent rwandské populace, zatímco Tutsiové čtrnáct. Tutsiové však tradičně ovládají ekonomiku a ozbrojené síly.

Anketa

Kdo by podle vás byl lepším prezidentem pro Rwandu?
Paul Kagame
85,7 %
Faustin Twagiramungu
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Prezidentští kandidáti

Paul Kagame stál v čele povstalecké Rwandské vlastenecké armády, která nakonec dobyla metropoli a ukončila genocidu organizovanou tehdejší extremistickou vládu Hutuů. Armáda rebelů se proměnila ve Rwandskou vlasteneckou frontu a vytvořila vládu národní jednoty. Kagame se stal viceprezidentem, ale byl považován za nejvyšší autoritu již před svým zvolením prezidentem v roce 2000.

Faustin Twagiramungu z kmene Hutuů byl premiérem vlády národní jednoty vytvořené po období genocidy. Následně však odešel do exilu a vrátil se až letos. Kandidoval jako nezávislý, neboť jeho strana byla zakázána. Tento Kagameho krok organizace Human Rights Watch vyložila jako snahu oslabit opozici.

Třetím kandidát, Jean Nepomuscene Nayinzira, získal asi jedno procento hlasů.

Poslední, čtvrtý kandidát vypadl v předvečer voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám