Hlavní obsah

Ruští snipeři z čečenské války excelují v Izraeli

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Ještě v půlce 90. let sloužili jako ostřelovači v ruské armádě a bojovali proti čečenským povstalcům či asistovali při "vyčišťovacích operacích" ve vesnicích v Čečně. Dnes se ke své "práci" vrátili - jen na sobě mají uniformu izraelské armády a na mušce palestinské Araby. Řeč je o elitních vojácích tzv. přistěhovalecké brigády, kteří imigrovali z Ruska.

Foto: Aleš Plevka

O půlnoční překvapení se postarali členov oddílu Fénix. Secvičili číslo na motivy filmi Man in Black.

Článek

Je jim často přes čtyřicet, a tak už do každoroční krátkodobé služby, jíž podléhá každý Izraelec, ani nemusejí. Rusové ale do boje proti Palestincům na okupovaných územích a chránit tamní židovské osady chodí dobrovolně.

Ruští ostřelovači mají lepší výcvik

Na speciální jednotky ruských ostřelovačů upozornil deník Ha'arec odvolávající se na vojenské zdroje. Muži se zkušenostmi z Kavkazu prý přitom často dovednostmi převyšují kolegy, kteří prošli izraelským výcvikem.

Zatímco izraelská armáda cvičí ostřelovače pět týdnů, v Rusku je na to vyhrazen celý rok. Navíc se prý Rusové vyznačují mnohem větší trpělivostí než rodilí Izraelci. Velitelé proto často požadují jejich delší nasazení.

Ostřelovači se prý zlepšují

Izraelská armáda si podle listu Ha'arec práci ostřelovačů pochvaluje - v poslední době evidentně přibylo palestinských ozbrojenců zabitých či postřelených právě těmito specialisty.

Od druhé poloviny 80. let se do Izraele a na jím okupovaná území vystěhovalo více než milión lidí ze Sovětského svazu a nástupnických republik. Odhaduje se, že jen něco přes polovinu z nich jsou Židé - ostatní jsou buďto jejich rodinní příslušníci, anebo lidé, kteří si opatřili falešné doklady o židovském původu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám