Hlavní obsah

Ruští školáci dostanou učebnici o válce na Ukrajině. Napsal ji vnuk Stalinova ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová učebnice se svérázným výkladem války na Ukrajině čeká od 1. září na žáky ruských škol. Kniha určená mládeži ve věku 16 až 17 let mimo jiné ruskou invazi líčí jako „preventivní opatření“ a tvrdí, že Západ chtěl použít Ukrajinu jako „odrazový můstek pro útok Severoatlantické aliance“ a „pěst namířenou proti Rusku“.

Foto: Profimedia.cz

Studující ruský teenager. Ilustrační foto

Článek

Spoluautorem učebnice „Historie Ruska“ je přitom Vjačeslav Nikonov, poslanec vládní partaje Jednotné Rusko a zároveň vnuk Stalinova ministra zahraničí Vjačeslava Molotova. O nové knize informoval ruský exilový web Meduza.io, objevily se i fotografie stránek, které telegramovému kanálu Sota zaslal učitel z města Archangelsk.

Studenti se v nové knize mimo jiné dočtou, že v lednu 2022 se Moskva dozvěděla o plánu Ukrajiny zahájit s podporou Západu vojenský vpád na Krym a Donbas. Rusko tak podle tohoto výkladu muselo sáhnout k „preventivním opatřením“, aby zajistilo „suverenitu“ republik vyhlášených separatisty v Doněcku a Luhansku a zaručilo „demilitarizaci“ a „denacifikaci“ Ukrajiny.

Cituje dědečka

V závěru kapitoly o „speciální vojenské operaci“, jak Moskva nazývá svou invazi na Ukrajinu, se pak objevují i slova Molotova z druhé světové války, kdy nacistické Německo napadlo Sovětský svaz: „Naše věc je spravedlivá! Nepřítel bude poražen! Vítězství bude naše!“ objevuje se v novém kontextu Molotovův citát.

V knize se také zmiňuje ruskou propagandou opakované tvrzení, že Západ má v úmyslu bojovat „do posledního Ukrajince“. Líčí také, že Rusové „demonstrovali na podporu svých ozbrojených sil“ a zmiňuje se o velké veřejné podpoře ruského prezidenta Vladimira Putina, která podle učebnice přesahuje 80 procent.

Ruský zpravodajský web Padjom mezitím informoval, že učebnice nebude ve školách povinná. „Učebnice je na federálním seznamu a lze ji používat ve školách. Nedokážeme říct, na jakých školách a v jakém rozsahu to bude. Zprávy o jejím povinném používání nejsou pravdivé,“ citoval server vyjádření vydavatelství Russkoje slovo.

Rusko přepisuje dějepis. Kyjev mizí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám