Hlavní obsah

Rusové jsou vytočení. Nevpuštění člena delegace mířící k Zemanovi prý nezůstane bez odezvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva považuje za neopodstatněné rozhodnutí českých úřadů nevpustit do země jednoho z členů delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který tento týden navštívil ČR. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí ruského ministra zahraničí Marija Zacharovová, podle níž rozhodnutí nezůstane bez odezvy.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

„Incident považujeme za neslýchaný příklad nepřátelského počínání české strany, která tak demonstrovala pohrdání základními normami diplomatické slušnosti. Podobné konfrontační výpady samozřejmě nezůstanou bez adekvátní reakce z naší strany," prohlásila dnes Zacharovová.

O nevpuštění člena ruské delegace informoval v úterý server Deník N. Muž byl po pondělním přistání na pražském letišti Václava Havla a následné pasové kontrole vrácen do Moskvy. Podle zdrojů Deníku N je dotyčný několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb. České ministerstvo zahraničí incident komentovat nechtělo.

„Je politováníhodné, že v předpokládané snaze zavděčit se protiruským silám v zemi i za jejími hranicemi se v Praze stále častěji používají proti ruským diplomatům provokační postupy z arzenálu vízových válek,” dodala ve čtvrtek mluvčí ruské diplomacie Zacharovová.

Setkání na Hradě

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jednal s ruskou delegací vedenou ministrem průmyslu Denisem Manturovem.

Manturova doprovodili prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov a ředitel odboru mezinárodní spolupráce ruského ministerstva průmyslu a obchodu Michail Anisimov. České úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů člena ministrovy delegace.

Podle serveru Deník N to byl někdejší dlouholetý pracovník ruského velvyslanectví v Praze Andrej Kuzněcov.

Hrad informoval, že český prezident ocenil vývoj ekonomické spolupráce s Ruskem, podle ruské agentury TASS Zeman s Manturovem hovořil o ruské účasti na modernizaci jaderných elektráren Temelín a Dukovany či na projektu plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Reklama

Výběr článků

Načítám