Hlavní obsah

Rusové jsou u Bachmutu v pasti, hlásí Kyjev. Ukrajinci postupují, potvrzuje britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východoukrajinské město Bachmut se podle britské vojenské zpravodajské služby stalo v uplynulém týdnu po červnové pauze opět místem jedněch z nejintenzivnějších bojů. Ukrajinská armáda prý přitom dosáhla územní zisky.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják na frontové linii u Bachmutu.

Článek

„Ukrajinské síly dosáhly stabilních zisků jak na severu, tak na jihu od města, které drží Rusové,“ stojí v sobotní svodce britské rozvědky. Ruské jednotky bránící Bachmut se podle ní „s vysokou pravděpodobností potýkají se špatnou morálkou, směsice jejich jednotek je nesourodá a mají jen omezenou schopnost lokalizovat ukrajinské dělostřelectvo a udeřit na něj“.

O postupu Ukrajinců u Bachmutu píše rovněž náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. „Ve směru Bachmut, na jižním křídle, je postup na několika úsecích - více než kilometr… V samotném Bachmutu je nepřítel skutečně uvězněn,“ uvedla na sociální síti Telegram. Podle ní ukrajinské jednotky maximálně ztížily nepříteli jakýkoliv pohyb a zároveň mu znemožnili únik.

Ruské vedení přitom „téměř jistě“ považuje za politicky nepřijatelné z Bachmutu ustoupit, protože město má pro něj symbolickou váhu jako jeden z mála ruských zisků za posledních 12 měsíců, uvádí dále britská rozvědka. Za „velmi pravděpodobné“ považuje, že ruské síly mají jen málo dodatečných rezerv, které by bylo mohly do oblasti přisunout. Ruská propaganda oslavovala „osvobození Artěmovsku“ (ruský název pro Bachmut) jako významný úspěch.

O územních ziscích ukrajinské armády hovoří také americký Institut pro studium války (ISW). „Ukrajinské síly dosáhly takticky významných zisků v oblasti Bachmutu a 7. července pokračovaly v protiofenzívě nejméně ve třech sektorech fronty,“ uvádí nejnovější zpráva institutu. Současně konstatuje, že ruské síly vyslaly téměř celé své východní uskupení na jižní Ukrajinu.

Zprávy britské zpravodajské služby si všiml list Ukrajinska pravda, který k ní napsal, že ukrajinské síly u Bachmutu „pokračují v úspěšné ofenzívě, zatímco ruská armáda trpí nízkou morálkou a má málo rezerv k udržení města“.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští dělostřelci pálí u Bachmutu ze samohybné houfnice Bohdana.

V noci na sobotu se Ukrajina bránila dalšímu ruskému vzdušnému úderu. Úřady hlásily útok mj. na rodné město ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Krivyj Rih na jihovýchodě země.

„Nepřítel použil bezpilotní letouny a zasáhl zemědělský podnik. Šestadvacetiletý muž utrpěl zranění. Ve středně těžkém stavu ho hospitalizovali,“ uvedl šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak, podle něhož na místě vypukly dva požáry.

Zelenskyj připlul na Hadí ostrov

Ukrajinská prezidentská kancelář v sobotu zveřejnila video, které zachycuje Zelenského na Hadím ostrově v Černém moři. Ukrajinská armáda jej loni v červnu osvobodila a ostrov se tak stal symbolem odporu Ukrajinců vůči ruské invazi. Zelenskyj záběr zveřejnil u příležitosti pětistého dne od zahájení ruské agrese.

Kdy přesně byly záběry pořízeny, není jasné, protože ještě v pátek večer Zelenskyj jednal v Istanbulu. V doprovodném textu k videu se uvádí, že „dnes jsme na Hadím ostrově - na našem Hadím ostrově, který okupant nikdy nedobude“.

„Chci poděkovat – odtud, z tohoto místa vítězství – každému z našich vojáků za těchto 500 dní,“ říká Zelenskyj. Na záznamu je vidět, jak ukrajinský prezident připlouvá na ostrov v člunu a poté tam se spolupracovníky a vojáky pokládá květiny v barvách ukrajinské vlajky nebo dává na hladinu moře věnec.

Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný Hadí ostrov 150 kilometrů jižně od Oděsy hned na začátku invaze loni v únoru. Ostrůvek se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla ruské výzvy ke složení zbraní, když poslala ruskou vojenskou loď „na ch*j“. Loni v červnu se pak Rusové z místa stáhli.

Postup přes kilometr za den, hlásí Ukrajinci od Bachmutu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám