Hlavní obsah

Ruský útočný letoun Su-25 se zřítil do Azovského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský bojový letoun Suchoj Su-25 se v pondělí zřítil do Azovského moře. Podle webu listu Ukrajinska pravda se pilot katapultoval, ale zemřel při cestě do nemocnice.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-25

Článek

Letoun se podle webu zřítil do moře poblíž Jejsku v ruském Krasnodarském kraji. Agentura TASS uvedla, že stroj spadl během cvičného letu. S odvoláním na zdroje z ruského ministerstva obrany bylo příčinou havárie letounu nejspíš selhání motoru.

Foto: Profimedia.cz

Letoun Suchoj Su-25, pohled do kokpitu. Ilustrační foto

Zpravodajský kanál Baza na svém telegramovém účtu zveřejnil video, které podle něj zřícení letounu zachycuje.

Operační velitelství správy Krasnodarského kraje, které spadá pod velení ruského Jižního vojenského okruhu, hlásilo, že havárie se obešla bez obětí. Později ale Ukrajinska pravda oznámila, že pilota, kterého vytáhli z vody, se během cesty do nemocnice nepodařilo resuscitovat.

„Bachmutský trojúhelník“. Ukrajinci se chlubí úspěšnými sestřely ruských letounů

Válka na Ukrajině

Suchoj Su-25 Grač (havran), v kódu NATO Frogfoot, je jednomístný proudový letoun určený k poskytování přímé letecké podpory pozemním jednotkám ničením tanků, obrněných vozidel a dalších pozemních a případně i jiných cílů.

První prototyp vzlétl ještě v dobách Sovětského svazu 22. února 1975. Po testování se letoun v roce 1978 dostal do sériové výroby v Tbilisi, metropoli tehdejší Gruzínské sovětské socialistické republiky. Su-25 používala i česká armáda, kde získal populární přezdívku „hrábě“.

V Bělgorodské oblasti havaroval ruský bitevník Su-25

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám