Hlavní obsah

Ruský soud poslal novináře na 22 let do vězení za údajnou spolupráci s českou rozvědkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Moskevský soud poslal na 22 let do vězení ruského novináře Ivana Safronova. Shledal ho vinným z trestného činu vlastizrady kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou, píše agentura TASS.

Foto: Reuters

Ivan Safronov

Článek

„Safronov byl shledán vinným ze spáchání trestného činu podle článku 275 trestního zákoníku Ruské federace vlastizrada,“ oznámil soudce a pokračoval: „Safronov se odsuzuje k 22 rokům v nejpřísnějším vězení a pokutě ve výši 500 tisíc rublů (asi 200 tisíc korun)“.

Reportér agentury TASS napsal, že je to nejpřísnější verdikt, který ruské soudy v posledních letech vynesly za trestný čin vlastizrady.

Safronov měl podle reportéra agentury TASS soudci na otázku, zda je mu verdikt jasný, odpověděl, že mu rozumí. Asi pět desítek lidí, kteří přišli podpořit obžalovaného, se setkalo s verdiktem s výkřiky: „Svoboda!“, „Držte se!“. Safronov poté reagoval slovy: „Miluji vás!“.

Obhajoba se proti rozsudku odvolá. „Obhajoba se proti verdiktu odvolává, trváme na Safronovově nevině,“ řekl Dmitrij Katčej, advokát odsouzeného.

Safronov od počátku jakoukoliv vinu odmítá. Zdůrazňuje, že se věnoval jen žurnalistice a neměl přístup ke státnímu tajemství. Obvinění přičítá snaze tajné služby o výrobu špionů, když ty skutečné je těžké dopadnout.

Tajná služba tvrdí, že novináře v roce 2012 zverbovala česká rozvědka. Podle FSB předával tajné informace o dodávkách ruských zbraní postsovětským státům, na Blízký východ, do Afriky a na Balkán a tyto informace by prý státy NATO mohly použít proti bezpečnosti Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám