Hlavní obsah

Ruský prezident může zastavit válku jediným pokynem, řekl Scholz v OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin může ukončit válku na Ukrajině jediným pokynem. Uvedl to v noci na středu německý kancléř Olaf Scholz před Valným shromážděním OSN. Vyzval ke správnému řešení pro Ukrajinu, kterým podle německého politika nemůže být mír bez spravedlnosti či svobody.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz při vystoupení na Valném shromáždění OSN v New Yorku

Článek

„Ruská agrese způsobila obrovskou bolest nejen na Ukrajině, ale na celém světě,“ uvedl Scholz. Válka má podle něj „nesnesitelné dopady“ i mimo napadenou zemi, například v podobě nárůstu cen potravin, nedostatku obilí či růstu chudoby ve světě.

Scholz několikrát zopakoval, že se Německo svým rozhodnutím přidat se k OSN přihlásilo před 50 lety ke společným hodnotám, jako je zákaz používání síly v mezinárodních vztazích.

„Ruský prezident může kdykoliv ukončit válku jediným pokynem,“ uvedl Scholz. Podle něj to Moskva udělá, když pochopí, že státy OSN jsou pevné ve svých postojích a hodnotách. Podle Scholze nemají ve 21. století místo v mezinárodních vztazích imperialismus a revidování hranic silou.

Ukrajina podle německého kancléře potřebuje správné řešení, které by ukončilo ruskou válku. Podle něj je nutné se vyvarovat těch řešení, která mají slovo mír pouze v názvu. „Mír bez svobody se nazývá útlak, mír bez spravedlnosti je diktatura,“ řekl německý kancléř.

Podle Scholze si Německo uvědomuje význam mezinárodní spolupráce. „Naše svoboda, demokracie a prosperita jsou hluboce propojené s blahobytem Evropy a světa,“ řekl Scholz. V projevu také vyzval k vytvoření mezinárodních pravidel pro používání umělé inteligence či pro stanovení jasných závazků na klimatické konferenci OSN, která se uskuteční letos na podzim v Dubaji.

Podmínky míru si musí Ukrajina určit sama, řekl v OSN český prezident

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám