Hlavní obsah

Ruský, nebo ukrajinský? Válčí se i o boršč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu se ukrajinský boršč dostal do trojice nejchutnějších polévek světa. V žebříčku zveřejněném americkou televizí CNN se loni v lednu umístil na třetím místě po nigerijské rybí pochoutce banga a proslulé vietnamské pho. Předběhl francouzskou bujabézu i španělské gazpacho.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

O půl roku později ale slavil další, významnější prvenství. Po letité bitvě porazil ruský boršč, když Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) zapsala ukrajinskou tradici přípravy této polévky z červené řepy a zelí na seznam ohroženého nehmotného dědictví.

Spory mezi Ruskem a Ukrajinou o to, která národní kuchyně si na boršč může dělat nárok, se vedly dávno před ruským vojenským vpádem.

Protagonisté ukrajinské gastronomické diplomacie ale až loni dokázali mezinárodní výbor přesvědčit, že tento pokrm je válkou ohrožen, a nakonec získali i certifikát o ochraně boršče.

Za podporu války padlo už devět trestů a 58 obvinění

Domácí

Oblíbený pokrm se stal nejen zpestřením jídelníčků řady zahraničních restaurací, ale také jedním z výrazných symbolů Ukrajiny v době války.

Ukrajinští šéfkuchaři boršče dokázali využít i při získávání financí pro uprchlíky i armádu. Jevhen Klopotenko, populární šéfkuchař a aktivista, považuje ukrajinský boršč za sjednocující sílu.

„Je to to jediné, co celou zemi stmeluje,“ řekl britskému deníku The Guardian. „Když budeme jíst ukrajinskou stravu, zůstaneme Ukrajinci,“ tvrdí.

Když budeme jíst ukrajinskou stravu, zůstaneme Ukrajinci
Jevhen Klopotenko

Podle časopisu Forbes jedno americké nakladatelství chystá letos na jaře k vydání Klopotenkovu kuchařku s názvem Vábení stravou s ukrajinskou chutí.

Měl by za ni dostat 200 tisíc dolarů (asi 4,5 milionu Kč), nejvyšší honorář v USA pro šéfkuchaře, který není Američan.

Borščománie v Londýně

Z ukrajinského boršče se mezitím stala populární obchodní značka a její cena stoupá, upozornil forbes.ua s tím, že přijde na půl miliardy dolarů ročně (přes 11 mld. Kč). Lidé loni utratili ve světě za ukrajinskou polévku asi 2,4 miliardy dolarů (53,7 mld. korun).

Ukrajinský šéfkuchař Jurij Kovryženko, který v Londýně loni otevřel restauraci s anglickým názvem Mriya (ukrajinsky sen), tvrdí, že se v britské metropoli za loňský rok rozmohl „borščový boom“. Hosté si u něj objednávají boršč i 25krát za den.

Je to to jediné, co celou zemi stmeluje
Jevhen Klopotenko, populární šéfkuchař

Borščománie v Londýně podle něj vypukla hned po invazi a sociální sítě tam zaplavily recepty na boršč na znamení podpory Ukrajiny.

Boršč se šéfkuchaři osvědčil i při pořádání dobročinných akcí. Loni zorganizoval mimo jiné večeři s hvězdným šéfkuchařem Jamiem Oliverem či setkání v prestižním luxusním komplexu Grosvenor House, které vynesly stovky tisíc liber.

Televizi ICTV Kovryženko řekl, že se chtěl vrátit do Kyjeva a nastoupit k armádě, ale přátelé ho přesvědčili, že bude užitečnější v Londýně.

Ztracený ruský voják přežíval půl roku v Charkovské oblasti v opuštěných budovách

Válka na Ukrajině

„Rozhodl jsem se dělat to, co umím nejlépe: věnovat se gastronomické diplomacii, popularizaci ukrajinské kultury a shromažďování prostředků na pomoc Ukrajině,“ sdělil.

Misi směruje i na bojkot ruských aktivit. Mimo jiné naléhal na vypuzení ruských restaurací z prestižních gastronomických průvodců, což se podařilo.

„Gastrodiplomacie je důležitým kolečkem v mechanismu, které pomáhá získat světové společenství při konfrontaci se zlem,“ dodal.

Na velkou ofenzivu Rusko nemá dostatek sil, říká český velvyslanec na Ukrajině

Zbytečná válka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám