Hlavní obsah

Rusko zrušilo zákaz vývozu benzinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo energetiky zrušilo embargo na vývoz benzinu zavedené v září kvůli stabilizaci cen pohonných hmot na domácím trhu. S odvoláním na prohlášení ministerstva o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Alexey Malgavko, Reuters

Ropná rafinérie v Omsku

Článek

Embargo zavedené v září i na export nafty mělo podle ministerstva „zajistit stabilní ceny na domácím trhu“. Ve skutečnosti ale šlo o zajištění dostatku paliva v Rusku, zejména pro zemědělce kvůli žním a podzimním polním pracím.

Nafta a benzin začaly mizet z ruského trhu v souvislosti s klesajícím kurzem rublu, informoval v té době list Izvěstija. Výrobcům se totiž vyplatilo vyvézt palivo do zahraničí za „pevnější“ měnu než ho prodávat za propadající se rubl.

Foto: Profimedia.cz

Čerpací stanice Lukoil na dálnici u obce Petrovskaja

Moskva proto dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu. Zákaz exportu ale podle ruského ministerstva energetiky splnil svůj účel, domácí trh se nasytil a „nabídce motorového benzin vznikl přebytek“. Zásoby tak vzrostly na přibližně dva miliony tun, tvrdí podle Reuters ministerstvo.

Zrušení zákazu by mohlo zkomplikovat snahu Ruska snížit do konce roku vývoz ropy a ropných produktů o 300 tisíc barelů denně ve srovnání s průměrnou úrovní zaznamenanou v květnu a červnu, připomněla agentura Reuters.

Moskva ale potvrdila, že bude pokračovat v dobrovolném snižování dodávek až do konce prosince.

Rusko zmírnilo embargo na vývoz nafty

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám