Hlavní obsah

Rusko zrušilo vojenské cvičení Západ. Letos cvičíme na Ukrajině, vysvětloval Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zrušilo na tento měsíc plánované vojenské cvičení Západ-2023, uvedl v pondělí podle agentury Interfax ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle něj místo toho „cvičí na Ukrajině“.

Foto: Twitter/Минобороны России

Sergej Šojgu

Článek

„Ne, letos máme cvičení na Ukrajině,“ reagoval Šojgu po jednání ruských a tureckých představitelů v Soči na novinářský dotaz týkající se pravidelných manévrů.

O tom, že Moskva pravděpodobně manévry zruší, minulý týden informovalo britské ministerstvo obrany. Důvodem je podle Londýna nedostatek vojáků a vybavení, kterému Rusko v důsledku války na Ukrajině momentálně čelí.

Takzvaná společná strategická cvičení provádělo Rusko od roku 2010 ve čtyřletých cyklech po celé zemi. Od roku 2021 se měla konat každý druhý rok v západní části země, což podle Londýna odráželo priority Moskvy s ohledem na narůstající konfrontaci se Západem.

Manévry, které provedla ruská armáda společně s běloruskou v září 2021 - tedy jen několik měsíců před zahájením ruské invaze na Ukrajinu -, byly největší od rozpadu Sovětského svazu. Podle Moskvy se jich zúčastnilo na 200 000 vojáků.

Ruští a běloruští vojáci začali s manévry u polských hranic

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám