Hlavní obsah

Rusko zkoušelo raketu Sarmat, když byl Biden v Kyjevě. Test zjevně selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pondělního pobytu amerického prezidenta Joea Bidena na Ukrajině testovalo Rusko mezikontinentální balistickou raketu Sarmat, uvedla ve středu televize CNN s odkazem na dva americké představitele obeznámené s touto záležitostí. Test byl zřejmě neúspěšný, tvrdí CNN.

Foto: ČTK/AP

Jeden z předchozích startů rakety Sarmat

Článek

Jeden ze zdrojů televize CNN řekl, že Rusko předem informovalo Spojené státy o odpálení rakety prostřednictvím tzv. dekonfliktních komunikačních linek. Další činitel uvedl, že Spojené státy nevnímají odpálení rakety jako eskalaci ze strany Ruska.

Zdroje CNN také uvedly, že test mezikontinentální balistické rakety Sarmat, přezdívané na Západě „Satan II“ a schopné nést několik jaderných hlavic, se zdál být neúspěšný. Jinak by o něm podle nich ruský prezident Vladimir Putin řekl ve svém úterním projevu k parlamentu a politickým elitám.

Podle oficiálních ruských údajů má raketa Sarmat dosah více než 11 tisíc kilometrů a může nést bojovou hlavici o hmotnosti 100 tun.

Putin o Sarmatu pomlčel

Putin se v projevu, který trval hodinu a 45 minut, o vypuštění rakety vůbec nezmínil. Zmínil jen to, že Rusko pozastaví účast na nové smlouvě START o snížení počtu jaderných zbraní.

Tím ohrožuje fungování posledního paktu, který reguluje dva největší jaderné arzenály na světě.

Načasování testu naznačuje, že USA a Rusko spolu komunikovaly prostřednictvím několika různých linek.

Američtí představitelé v neděli večer informovali Rusy, že prezident Biden uskuteční cestu do ukrajinského hlavního města, řekl v pondělí poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zelenskyj: Návštěva amerického prezidenta se projeví na bojišti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám