Hlavní obsah

Rusko shromažďuje vojáky v Bělgorodské oblasti

Ruská armáda začala shromažďovat síly v západní oblasti Bělgorodu poblíž hranic s Ukrajinou, tvrdí to analytici Institutu pro studium války (ISW). Tímto krokem se Rusko podle nich snaží připravit na operace zaměřené na rozšíření svého předmostí v pohraniční oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

Foto: Inna Varenytsia, Reuters

Ukrajinský voják na hlídce u Vovčansku

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že se ruské síly připravují na nové ofenzívy a soustřeďují skupiny neznámé velikosti poblíž ukrajinských hranic. Analytici naznačují, že Zelenskyj měl na mysli oblast Grajvoron-Borisovka-Proletarsky v západní Bělgorodské oblasti. Satelitní snímky oblasti naznačují, že ruské síly v posledních týdnech zintenzivnily aktivitu na základnách v této oblasti, píše web Ukrajinska pravda.

Putin chce jednat s legitimním vedením Ukrajiny, Zelenskyj to prý není

Evropa

Ruské síly mohou zahájit útočné operace v Sumské nebo Charkovské oblasti, prohlásil mluvčí ukrajinské Státní pohraniční služby Andrij Demčenko. Experti ISW upozorňují, že ruské jednotky mohou vést útočné operace v obou směrech a ruská koncentrace v oblasti má donutit ukrajinské jednotky přesunout síly a vybavení na širší úsek hranice v Charkovské a Sumské oblasti.

I když ruské útočné operace budou v těchto oblastech omezené, zvýší tlak na ukrajinskou armádu, ať už se to týká lidských zdrojů, či vybavení, případně umožní ruským silám vytvořit taktická předmostí na podporu dalších operací buď severozápadně od Charkova, nebo směrem k městu Sumy.

Moskva hlásí dobytí ukrajinské obce Archanhelske, Kyjev se nevyjádřil

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám