Hlavní obsah

Rusko požádalo o schůzi Rady bezpečnosti OSN. Chce řešit dodávky západních zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko požádalo na příští týden o svolání Rady bezpečnosti OSN. Jako důvod označilo dodávky západních zbraní na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Rada bezpečnosti OSN na zasedání v New Yorku

Článek

O žádosti Ruska, které už 16 měsíců vede vojenskou agresi proti Ukrajině, informoval na sociální síti Telegram zástupce stálého představitele Ruské federace při OSN Dmitrij Poljanskij. Schůze by se měla konat 29. června.

Důvodem ruské žádosti je podle něj také skutečnost, že o necelý týden dříve, 23. června, se má uskutečnit jiná schůze RB OSN, o niž požádaly západní země. Věnovat se má humanitární situaci na Ukrajině.

Poljanskij uvedl, že Moskva je „tradičně proti jednostranné argumentaci Západu“ na půdě Rady bezpečnosti. Proto požádala o schůzku na 29. června věnovanou transferu západních zbraní na Ukrajinu a jeho důsledcích pro diplomatické úsilí k vyřešení ukrajinské krize.

„Pokusíme se najít zajímavého řečníka, který by mohl tento příběh pojmout objektivně a profesionálně,“ uvedl Poljanskij.

Vojenskou pomoc Západu Kyjevu Moskva dlouhodobě kritizuje s tím, že to „nepřispívá řešení ukrajinské krize“.

Rusko v RB OSN neprosadilo vznik vyšetřovací komise k Nord Streamu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám