Hlavní obsah

Rusko plně podporuje plán Francie a Německa

Novinky, ČTK, Gazeta.ru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Německý ministr obrany Peter Struck dnes potvrdil,že Berlín a Paříž předloží Radě bezpečnosti OSN společný plán, jímž se pokusí odvrátit válku v Iráku posílením zbrojních inspekcí." Ministr obrany Ruska Ivanov v Mnichově prohlásil, že Rusko bezpodmínečně podpoří společný plán Francie a Německa na  odvrácení války v Iráku.

Foto: atlasceska.cz

Ski areál Přívrat

Článek

Struck v rozhovoru pro německou televizi Phoenix v Mnichově vyjádřil přesvědčení, že "tato iniciativa bude pozitivně přijata v Radě bezpečnosti 14. února. Iniciátory tohoto alternativního mírového plánu jsou německý kancléř Gerhard Schröder a francouzský prezident Jacques Chirac.

Podle jejich plánu mají být inspekce v Iráku podpořeny jednotkami OSN, které by de facto převzaly nad Irákem kontrolu.

Podpora i ze strany Číny a Řecka

Německý týdeník Der Spiegel napsal, že tato myšlenka vzešla z úřadu spolkového kancléře a že Berlín a Paříž propracovávaly detaily této iniciativy při tajných jednáních od začátku roku.

Podle informací Spieglu je reakce členských zemí Rady bezpečnosti OSN s právem veta - Ruska a Číny - a předsedy Evropské unie Řecka pozitivní. Na svém dnešním vystoupení v rámci bezpečnostní konference v Mnichově řekl ministr obrany RG Ivanov: "Rusko by se mohlo připojit k francouzsko-německému návrhu na řešení krize v Iráku, pokud tento návrh schválí Rada bezpečnosti OSN."

Ivanov řekl, že jestli budou inspektoři OSN souhlasit se spoluprácí, je Rusko připraveno vyslat do Iráku skupinu ruských expertů na zbraně hromadného ničení, aby tam hledali zbraně. Současně je Rusko ochotno poskytnout špionážní letadla. Při vystoupení na tiskové konferenci. Ivanov řekl, že Rusko bezpodmínečně podpoří společný plán Francie a Německa na odvrácení války v Iráku.

Rumsfeld hrozil izolací Německa a Francie

Na sobotním pokračování konference konstatoval americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve svém projevu, že konflikt kolem Iráku by ještě bylo možné vyřešit mírovou cestou, kdyby diktátor Saddám Husajn opustil svou zemi.

"Raději bych viděl, kdyby Saddám s rodinou a některými dobrými přáteli opustil zemi," prohlásil ministr. Pokud jde o názorové rozpory mezi Washingtonem a Berlínem, Rumsfeld řekl, že "pravděpodobně jsou větší rozdíly mezi Evropany než mezi USA a Německem".

Rumsfeld také řekl, že Německo a Francie, které jsou proti okamžitému použití síly proti Iráku, riskují, že se spíš samy izolují, než že izolují Spojené státy. "Pravděpodobným efektem (postoje Berlína a Paříže) bude, že Francie a Německo riskují, že se spíš samy izolují, než že izolují Washington," prohlásil šéf Pentagonu.

Rumsfeld a Fischer - ostrá výměna názorů

Rumsfeld zaútočil na Německo, Francii a Belgii - aniž je jmenoval - a obvinil je z "neomluvitelných" průtahů při rozhodování o podpoře Turecka v případě války v Iráku. Řekl, že Spojené státy a další země mohou samy pomoci Turecku, jestliže budou tyto tři země dál blokovat vojenské přípravy.

Německý ministr zahraničí Fischer na to reagoval slovy, že v irácké krizi nebyly ještě zdaleka vyčerpány diplomatické prostředky a přípravy na válku by byly předčasné. "Promiňte, ale nejsem o tom přesvědčen," řekl německý politik kamenně se tvářícímu Rumsfeldovi. "Je to můj problém, já nemohu předstoupit před veřejnost a říct 'pojďme do války, protože k tomu jsou důvody'. Nevěřím v ně." Fischer prohlásil, že Německo splní své závazky vůči Turecku podle smlouvy NATO, ale nebude podporovat vojenské přípravy.

Rumsfeld tvrdil, že státy NATO jsou podle charty aliance povinny chránit Turecko. "Ti, kdo brání alianci přijmout byť minimální přípravná opatření, podstupují riziko, že bude narušena věrohodnost NATO," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám